Friss hírek

2010.02.25. 07:58

Lezárultak a munkavédelmi vizsgálatok az Allee-ban

<p>Lezárultak a munkavédelmi vizsgálatok az új, XI. kerületi bevásárlóközpontban, ahol 2009 novemberében, nem sokkal az épület átadása után tömeges szénmonoxid (CO) mérgezések történtek. Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Fõfelügyelõség (OMMF) végül bírságot nem rótt ki, de különbözõ technikai intézkedések bevezetésére kötelezte az érintett céget - a SPAR-t. Az Allee üzemeltetõje pedig a munkavédelmi felügyelõ határozata alapján szintén bevezetett a dolgozókat és vendégeket védõ technikai változtatásokat.</p>

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, 2009 novemberében többször is ki kellett vonulniuk a mentõknek és a tûzoltóknak, tömeges szénmonoxid mérgezés miatt. Legtöbbször az épületben dolgozók lettek rosszul, két nap alatt 17-en kerültek kórházba.

Az OMMF munkavédelmi felügyelõi a balesetrõl a sajtóból értesültek, ezután indítottak helyszíni ellenõrzést. A munkavédelmi felügyelõk megállapították, hogy a SPAR élelmiszerüzlet pénztári részének levegõje keveredett a garázs szénmonoxid tartalmú levegõjével - tájékoztatta kedden az OMMF a Független Hírügynökséget. A helyszíni szemle idején a garázsok területén csak néhány autó volt, ezért ekkorra már a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb volt. Ezt alátámasztották azok a vizsgálatok is, melyeket az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (OMFI) az OMMF kérésére végzett el. Az vizsgálathoz a levegõbõl és az érintett területen dolgozók vérébõl vett mintákat használták.

Az OMMF tájékoztatása szerint ezek a vizsgálatok már megnyugtató eredményt mutattak, ennek ellenére a hatóság határozatban a szénmonoxid mérgezést elszenvedõ dolgozók munkáltatóját - a SPAR-t - azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte. Ki kellett építeni egy monitorrendszert amely folyamatosan méri, dokumentálja a munkavégzés helyén a levegõ szén-monoxid koncentrációját és jelzi, ha az határérték fölé emelkedik. Ez a rendszer a kiépítés óta nem adott jelzést határérték feletti szénmonoxid koncentrációról.

Az Allee Bevásárlóközpont üzemeltetõje az OMMF felügyelõje által hozott határozat alapján különbözõ intézkedéseket tett a helyzet javítására. Soron kívül ellenõrizték például a teljes szellõztetõrendszert és a központi szellõztetõrendszer mûködését összehangolták az egyes üzlethelységeken belüli szellõztetõ rendszerekkel. Mûszaki megoldásokkal meggátolták, hogy a garázs légterébõl a levegõ közvetlenül, esetleg folyamatosan a bevásárlóközpont légterébe kerüljön.

Az OMMF ez ügyben hozott határozatai a CO mérgezés lehetõségének kizárását illetve a bevásárlóközpontban dolgozók és a vendégek, vásárlók biztonságának és egészségének védelmét szolgálták. A felügyelõség bírságot nem szabott ki - tájékoztatott az OMMF.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!