Friss hírek

2010.02.25. 10:43

Letette esküjét az új ukrán államfõ

<p>Az ukrán parlament csütörtöki soron kívüli ünnepi plenáris ülésén Viktor Janukovics személyében beiktatták hivatalába Ukrajna negyedik elnökét. Ünnepi beszédében nem feszegette az euroatlanti csatlakozás kérdését.</p>

Ukrajna Legfelsõbb Tanácsa képviselõ-testületének, a legfõbb hazai állami intézmények vezetõinek, valamint több mint félszáz külország hivatalos küldöttségének jelenlétében ünnepélyes keretek között letette esküjét Viktor Janukovics, aki 3,48 százalékos elõnnyel nyerte meg a 2010. évi elnökválasztásokat Julija Timosenkóval szemben.

Miután átvette az elnöki jelvényeket - az elnöki bélyegzõt, a jelvényt és a jogart -, az új államfõ rövid beszédet mondott, amelyben kiemelte, hogy bár meglehetõsen nehéz idõszakban vette át az ország irányítását, hiszi, hogy a szükséges reformok révén Ukrajnából rövidesen egy stabil, egységes, erõs gazdasággal rendelkezõ ország lesz. Mint mondotta, már most rendelkezésére áll az a kidolgozott stratégia, mely révén Ukrajna rövidesen a térség egyik vezetõ ipari államává válhat.

A külpolitikát illetõen Viktor Janukovics kiemelte, hogy Ukrajna egy erõs híd szerepét szeretné betölteni Kelet és a Nyugat között. Kiemelte, hogy az országa egyformán jó és konstruktív kapcsolatokra törekszik mind az Európai Unióval, mind Oroszországgal, mind pedig az Egyesült Államokkal. Mindezek vonatkozásában Ukrajna kész részt venni minden gazdaságilag elõnyös programban.

Beszédébõl ugyanakkor hiányzott minden olyan konkrétum, amely az európai uniós, illetve a NATO-csatlakozási törekvések folytatására utalt volna.

Az új ukrán elnök hivatalos beiktatási ceremóniáján Magyarországot Sólyom László államfõ, az Európai Uniót Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje, az Egyesült Államokat James Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági fõtanácsadója, Oroszországot pedig Borisz Grizlov, az Állami Duma elnöke képviselte.

A Verhovna Rada ünnepi ülésérõl tüntetõleg távol maradt az új elnök legnagyobb ellenfele, Julija Timosenko kormányfõ, aki mindmáig vitatja az államfõválasztás végeredményének hitelességét, s vele együtt az ukrán "Vas Lady" nevével fémjelzett politikai tömörülés népes parlamenti frakciócsoportja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!