Friss hírek

2010.02.23. 10:02

KSH - Javultak a baleseti statisztikák

<p>Hét százalékkal csökkent a közúti balesetek száma 2009-ben. A halálos kimenetelûeké 15, a súlyos sérüléssel járóké 9 százalékkal lett alacsonyabb. Tavaly közúti balesetben 822-en haltak meg, 174-gyel kevesebben, mint 2008-ban. Az ittasan okozott balesetek száma 3 százalékkal csökkent, 100 balesetbõl 13 esetben játszott szerepet az alkohol - számolt be a Központi Statisztikai Hivatal, legfrissebb közleményében.</p>

Tavaly majdnem 18 ezer személysérüléses közlekedési baleset történt, majdnem 70 százaléka lakott területen belül. A balesetekben több mint 24 ezren sérültek meg, közülük 822-en meghaltak, 6500-an pedig súlyosan megsérültek. A KSH adatai szerint a balesetekben meghaltak 46 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetõk több mint fele, az áldozatul esett elöl ülõ utasok fele, a hátul ülõk háromnegyede nem volt bekötve.

A balesetek 92 százaléka a jármûvezetõk hibájából történt, leginkább azért, mert túl gyorsan hajtottak. Az autópályákon bekövetkezett balesetek száma 2009-ben nagyjából annyi volt, mint egy évvel korábban. A balesetek 13 százalékában játszott szerepet az alkohol: ennek aránya a kerékpárosok és a segédmotorosok között a legmagasabb, a 25 százalékot is meghaladja. A közúti balesetek száma leginkább Közép-Magyarországon csökkent, itt 9 százalékkal kevesebb balesetet regisztráltak tavaly. A 10 ezer jármûre jutó balesetek száma az Észak-Alföldön volt a legmagasabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!