Friss hírek

2010.02.25. 19:08

Környezetvédõk szerint már biztos, hogy ökológiai katasztrófa van a Pó-folyón

<p>Környezetvédõk szerint az egész vízi és vízmenti élõvilágot fenyegeti az olajszennyezõdés, amely egy olajfinomítóból a Pó folyóba kerülve a tenger felé tart. Az olaj szerda hajnalban került egy mellékfolyóba, az észak-olaszországi Monzánál, a hatóságok szerint szabotázs következtében.</p>

A hatóságok szerint egy egyelõre ismeretlen szabotõr hatolt be a lombardiai Petroli in Villasanta nevû már bezárt finomítóba, majd megnyitotta az olajcsapokat. A Legambiente nevû olasz környezetvédõ szervezet már szerdán arra figyelmeztetett, hogy példátlan ökológiai katasztrófa fenyeget a régióban, ahol már több száz madár pusztult el.

Az olasz hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy az olajszennyezõdést minden erõfeszítés ellenére eddig nem sikerült megállítani a Pó-ban, amely a tengerbe folyik. Stefania Prestigiacomo környezetvédelmi miniszter csütörtökön nem egy, hanem több szabotõrt vádolt meg azzal, hogy "támadást intéztek a természet és az olasz polgárok egészsége ellen".

Az ANSA olasz hírügynökség szerint az olajszennyezõdés hét kilométer hosszú jelenleg, és félúton van Cremona valamint Mantua között. Piacenza térségben volt a legnagyobb elhárítási akció csütörtökön - közölte Gabriele Ferrari, Parma közbiztonsági vezetõje. Közben a venetói régió már felkészült arra, hogy megérkezik a szennyezõdés hozzájuk is: két hajót állítottak fel keresztben a folyón. Isi Coppola regionális halászati igazgató szerint a kárelhárítás a legfontosabb, mert a szennyezõdés nem csak a természetet, hanem a Pó-delta gazdaságát és turisztikai üzletágát is fenyegeti.

A hatóságok már betiltották a halászatot, a gazdák pedig attól félnek, hogy az olaj tönkreteheti a talajvizeket és a csatornákat.. Környezetvédõk szerint a lombardiai regionális kormány és a helyhatóságok vétkes késedelemben voltak, amikor már nyilvánvaló volt, hogy baj van. Vittorio Cogliati Dezza, a Legambiente vezetõje azt mondta, hogy a hatóságok alábecsülték a veszélyt. A Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint a Pó teljes ökológiai rendszere van veszélyben, különösen a deltája, amely számos madár menedékhelye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!