Friss hírek

2010.02.12. 10:19

Kazahsztán felújítaná a magyarországi kõolajszállítást a Barátság-vezetéken

<p>A KazTransOil kazah olajtársaság nem tett le arról, hogy a jövõben felújítsa az Európába irányuló kõolaj-tranzitot Ukrajnán keresztül - adta hírül az ukrán Korrespondent.net hírportál. A Barátság kõolajvezetéken jelenleg egy csepp kazah "fekete arany" sem érkezik Magyarországra.</p>

Annak ellenére, hogy a tervek szerint az idei elsõ negyedévben 1,356 millió tonna kazahsztáni kitermelésû kõolajnak kellett volna érkeznie a Barátság-vezetéken keresztül Európába, s ezen belül 600 ezer tonnának Magyarországra, jelenleg a szállítás Lengyelországon keresztül történik.

A kazah szállító, a Lukoil és az Ukrtransznafta között azt követõen támadt vita, hogy az ukrán fél módosítani kívánta a tranzitdíjakat. Az ukrajnai olajcég arra hivatkozott, hogy az eddig használt Kremencsug-Odessza kõolajvezetéket fordított irányban kell üzemeltetnie a kremencsugi finomító ellátása érdekében. Cserében azt ajánlotta, hogy az odesszai kikötõn keresztül történjen a szállítás, ami viszont jelentõsen megnövelte volna a tranzitdíjat.

Ebbe a kazahok nem egyeztek bele, így január és február folyamán a lengyelországi Gdañsk kikötõjén keresztül jutott és jut el az olaj Magyarországra és Szlovákiába.

KazTransOil azonban nem tett le arról, hogy felújítsa a szállításokat a Barátság kõolajvezetéken keresztül, ezért folytatja a tárgyalásokat az ukrán partnerével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!