Friss hírek

2010.02.09. 15:27

Jégrõl mentettek - gyakoroltak a Zala folyón

<p>Közös jégrõl mentési gyakorlatot tartottak a Balaton környéki tûzoltóságok, a vízirendészet, a vízimentõk, valamint a Pest Megyei Kutató-Mentõ Szolgálat munkatársai a Zala folyón kedden. Így demonstrálták, hogy felkészültek a mentési feladatokra, de ezzel együtt a jégen tartózkodás veszélyeire is szerették volna felhívni a figyelmet. A Balaton jegén egyébként az idén még egyetlen komolyabb baleset sem történt, a szakemberek szerint az emberek feltehetõen tanultak a korábbi évek tragédiáiból.</p>

Csákánnyal törték fel a Zala folyó torkolatának jegét a mentési gyakorlat résztvevõi. Percekig tartott, mire kialakították a megfelelõ méretû léket, ahonnét gyakorlásképpen kihúzhatták az áldozat szerepét játszó búvárokat. Néhány méterrel távolabb viszont magától is beszakadt a jég. A szakemberek szerint hasonlóan kiszámíthatatlan lehet bárhol a tavak, folyók jege, ezért nem árt az óvatosság.

A mentési gyakorlatot a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálata szervezte, a Pest Megyei Kutató-Mentõ Szolgálattal, a vízirendészettel és a Balaton környéki tûzoltóparancsnokságokkal közösen. Megmutatták azt is, hogy a különbözõ eszközök - különleges matracok, kötelek stb. - hogyan használhatók hatékonyan, ha jégrõl kell menteni. A szakemberek egyébként azt mondják, hogy az idei korcsolyaszezon viszonylag nyugodt, a Balatonnál például eddig egyetlen nagyobb baleset sem történt, így életmentésre sem volt szükség.

Úgy tûnik, kellõképpen tájékozottak az emberek, és megfelelõ önmérsékletet is tanúsítanak akkor, amikor nem ûznek különbözõ extrém sportokat, és inkább a kijelölt helyeket használják sportolásra - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Bagyó Sándor, a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A gyakorlatot ezentúl minden évben megtartják, hogy zökkenõmentes legyen a különbözõ szervezetek együttmûködése éles helyzetekben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!