Friss hírek

2010.02.10. 09:39

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják a volt józsefvárosi rendõrkapitányt

<p>Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Budapesti Nyomozó Ügyészség a nemrég leváltott VIII. kerületi rendõrkapitányt. Hat rendbeli hivatali visszaéléssel és egy rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A gyanú szerint 2009 elsõ felében ismerõseinek elintézte, hogy egyes szabálysértési ügyeikben az eredetinél jóval enyhébb büntetést kapjanak. A Független Hírügynökség információi szerint ez az ügy áll a VIII. kerületi kapitányságvezetõ januári leváltásának hátterében.</p>

A Fõvárosi Fõügyészség tájékoztatása szerint 2009. március és július között a VIII. kerületi kapitányság akkori vezetõje hivatali helyzetével élt vissza, egyes szabálysértési ügyekben jogtalanul elõnyben részesítette ismerõseit. A gyanú szerint az ismerõseire kirótt szabálysértési bírásokat rendre felülbírálta, a pénzbírságokat általában figyelmeztetésre változtatta.

A gyanú szerint ezeken felül egy alkalommal ellenõriztette le egy ismerõse által eladott autó adatait a gépjármû-nyilvántartásban, egyszer pedig jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának õrizetbe vételét.

A volt kapitányságvezetõ nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, január második felében házkutatást tartottak az ügyészek a VIII. és a II. Kerületi Rendõrkapitányság épületében. Közben a fõvárosi rendõrkapitány javaslatára Bence József országos rendõrfõkapitány indoklás nélkül visszavonta Práger Ferenc vezetõi megbízatását. A VIII. kerületi kapitány mellett szintén visszavonta a megbízatását Hangyási Sándor, II. kerületi kapitánynak is. A két kapitány kérte nyugállományba helyezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!