Friss hírek

2010.02.01. 12:22

Fidesz: alkotmányos jogokat sért, hogy a kormány vezetõ pozíciókba betonozta saját kádereit

<p>"Nem fogjuk tétlenül nézni", hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány vezetõ pozíciókba betonozza saját kádereit - mondta Répássy Róbert hétfõn. A Fidesz frakcióigazgatója szerint alkotmányos jogokat sért az, hogy 2007-ben a kormány úgy módosította a köztisztviselõkrõl szóló törvényt, hogy az bizonyos vezetõk megbízását 6 évig garantálja.</p>

Rápássy Róbert a tájékoztatón az önkormányzati választások elhalasztásáról szóló kérdésre válaszolva azt is közölte: az önkormányzati választásokkal kapcsolatban a Fidesznek nincs más terve, hogy jelentõsen csökkenteni akarják az önkormányzati képviselõk számát.

Répássy Róbert elmondta: az MSZP-SZDSZ kormány 2007-ben úgy módosította a köztisztviselõkrõl szóló törvényt, hogy például a fõosztályvezetõk addig határozatlan idejû megbízása 6 évre változott. A minisztériumoktól kapott válaszokból kiderült, az elmúlt két és fél év alatt 479 embert neveztek ki 6 évre, közülük 297-nek 2013-ban, 96-nak 2014-ben, 76-nak 2015-ban és 2-nek 2016-ban jár le a megbízása. Mindezek alapján 174 vezetõ megbízása a 2014-es választások után is tart. A Fidesz frakcióigazgatója hozzátette: ezeknek a vezetõknek a fizetése 560- és 700 ezer forint közé esik.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet: a 6 éves megbízatással a szocialisták saját kádereiket betonozták be fontos köztisztviselõi pozíciókba, ezzel megkötve a következõ kormány kezét.. Répássy szerint ezzel megsértik az új kormány szervezetalkotási alkotmányos jogát is.

Répássy Róbert úgy reagált a Népszavában megjelent hírre, miszerint a Fidesz hatalomra kerülése esetén elhalasztaná az önkormányzati választásokat: fenntartásokkal kezeli a Népszavában megjelenõ, Fidesszel kapcsolatos híreket. "Más tervünk nincs az önkormányzati választásokkal kapcsolatban", mint az önkormányzati képviselõk számának jelentõs csökkentése - tette még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!