Friss hírek

2010.02.16. 13:24

Fidesz: A kormányfõ nem konzultált az ellenzékkel az afganisztáni csapaterõsítésrõl - A kormányszóvivõ cáfol

<p>Bajnai Gordon nem konzultált az ellenzékkel, mielõtt bejelentette volna, hogy Magyarország újabb 200 katonát küld Afganisztánba - mondta kedden Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke, amikor a testület meghallgatta a külügyminisztert. A kormányszóvivõ ezt cáfolta. Az ülésen a külügyi tárca vezetõje és a bizottsági elnök eltérõen ítélte meg a szécsényi magyar-szlovák csúcsot. A miniszter optimálisnak nevezte a megállapodást, míg az ellenzéki politikus a Bajnai-kormány legjelentõsebb külpolitikai hibájának nevezte azt.</p>

A Fidesz támogatja Magyarország afganisztáni szerepvállalását, ám nehezményezik, hogy - tájékoztatásuk szerint - a kormányfõ nem konzultált a parlamenti pártokkal a felajánlás elõtt - mondta kedden a külügyi bizottság fideszes elnöke. Németh Zsolt hozzátette: az ellenzéki párt ellenzi a Koszovóban szolgáló magyar katonák létszámának csökkentését. A kormányszóvivõ a Független Hírügynökségnek cáfolta Németh Zsolt bejelentését. Szollár Domokos azt mondta: a kormány a miniszterelnök decemberi bejelentése elõtt tájékoztatta a parlamenti pártokat a felajánlásról. A szóvivõ szerint ezt követõen még három alkalommal konzultált a kormány a 200 fõs csapaterõsítési felajánlásról a parlament pártjaival.

A külügyminiszter kedden beszámolt a kormány külpolitikájáról. Balázs Péter elsõsorban a szlovák-magyar viszonyról és a 2011-es magyar EU elnökség elõkészületeirõl beszélt. A külügyi tárca vezetõje hangsúlyozta, hogy nem a szlovákok és a magyarok között van konfliktus, a feszültséget egyes politikusok szítják. Balázs Péter hozzátette: minden államnak joga van megvédeni saját államnyelvét, ám egyensúlyt kell teremteni a hivatalos és kisebbségi nyelvek használatának ügyében. A magyar diplomácia vezetõje szerint most nagyobb oltalmat kap a szlovák államnyelv, mint a kisebbségi nyelvek. Balázs Péter kifogásolta, hogy továbbra sincs kisebbségi törvénye Szlovákiának.

2011 elsõ félévében Magyarország lesz az EU soros elnöke. A kormány erre 9 milliárd forintot szán, amelybõl 2,1 milliárd forintot a külügy tulajdonában lévõ, ám nem használt ingatlanok eladásából kívánnak elõteremteni. Németh Zsolt felelõtlenségnek nevezte az ingatlanok gyorsított eladását, ezért az értékesítések felfüggesztését kérte. Az ellenzéki politikus szerint nem biztos a magyar EU elnökség anyagi fedezete, így a büdzsé összeomlásától tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!