Friss hírek

2010.02.20. 18:34

Felfüggesztett börtönt kaptak görög katonai szolgálat-megtagadók

<p>Felfüggesztett börtönre ítélt két szolgálat-megtagadót egy görög katonai bíróság - közölte szombaton a katonai szolgálatot lelkiismereti okokból elvetõk görög szervezete. Az egyik vádlott megtagadta, hogy Irakba menjen harcolni.</p>

George Monasztiriotisz azért kapott öt hónap felfüggesztett börtönt, mert nem volt hajlandó hét évvel ezelõtt Irakba menni a görög hadihajó, a Navarino tengerészeként. Arra hivatkozott, hogy "ellenez mindent, ami az iraki nép lemészárlásához járul hozzá". 2003-ban egyébként már kapott néhány hónapos börtönt ezért, de végül szabadon engedték egy görög jogvédõ csoport és az Amnesty International (AI), nemzetközi emberi jogvédõ szervezet kampányának eredményeként.

Evangelosz Mihalopulosz, a másik vádlott nyolc hónap felfüggesztett börtönt kapott, mert a fegyveres szolgálat megtagadása után azt is elutasította, hogy alternatív civil szolgálatot teljesítsen Görögországban. A katonai szolgálatot lelkiismereti okokból elvetõk görög szervezete és az Amnesty International szerint az alternatív szolgálatnak Görögországban "büntetõ jellege van, ezért elfogadhatatlan". Az AI felszólította a görög kormányt, hogy "fejezze be a háborúellenes aktivisták, illetve a katonai szolgálat-megtagadók üldözését".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!