Friss hírek

2010.02.13. 11:49

Fegyverletételre szólította fel a tálibokat az afgán elnök

<p>Fegyverletételre szólította fel a tálib harcosokat az afgán elnök, nem sokkal azután, hogy a nemzetközi haderõk és az afganisztáni csapatok szombat hajnalban kiterjedt offenzívát indítottak Helmand tartományban. Hamid Karzai közleményében arra hívta fel az iszlamista fegyvereseket, hogy térjenek vissza az afgán társadalomba.</p>

"Karzai elnök minden afgán tálibot arra szólít fel, hogy használják ki a mostani lehetõséget, mondjanak le az erõszakról, és integrálódjanak ismét a többi afgán mellé civil életbe, az ország boldogulására" - áll az elnöki hivatal közleményében. A dokumentumban az államfõ "kiábrándult fivéreinek" nevezte a tálib fegyvereseket, akik szerinte többségében szegény és munkanélküli emberek, akik inkább a pénzért, semmint az iszlám ideológiáért harcolnak.

Hamid Karzai - utalva a korábbi munkahelyteremtési ígéretére - közölte: azt szeretné, ha a tálib harcosok elhagynák a felkelést, és munkát vállalnának. Az államfõ korábban azt mondta ugyanis: a fejlesztések, segélyek és reformok révén bõvülni fog a munkalehetõségek köre a háború sújtotta országban.

Az államfõ felhívása nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi csapatok és az afgán haderõ helyi idõ szerint szombat éjfél után offenzívát indított a felkelõk ellen az ország déli részén fekvõ déli Helmand tartomány Marjah körzetében. Az akcióban mintegy 15 ezer katona vesz részt.

A Mushtarak-hadmûvelet a legnagyobb katonai akció Afganisztánban a háború több mint nyolc évvel ezelõtti kezdete óta, és egyben az elsõ nagyobb hadmûvelet azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök tavaly decemberben 30 ezer fõs amerikai csapaterõsítésrõl döntött. Az offenzíva célja, hogy helyreállítsák az afgán kormányzat irányítását Helmand tartományban.

Az akcióban az elsõ hírek szerint öt tálib fegyveres vesztette eddig életét Marjah térségében. A NATO közlése szerint szombaton meghalt öt amerikai katona is Afganisztán déli részén, ám az egyelõre nem világos, hogy az amerikaiak a Mushtarak-hadmûvelettel összefüggésben vesztették-e életüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!