Friss hírek

2010.02.03. 15:47

Blokád alatt a tiszabecsi határátkelõ

<p>Egyelõre mindenkit visszafordítanak a határról Tiszabecsnél, mert az ukrán oldalon, Tiszaújlaknál blokád alá vonták a határátkelõt szerdán ukrán állampolgárok. A blokád miatt egyelõre mindkét oldalon szünetel a ki- illetve beléptetés a határátkelõn, mindenkit visszafordítanak. A rendõrség azt javasolja az Ukrajnába utazóknak, hogy válasszanak most másik határátkelõ helyet, például Záhonyt vagy Beregsurányt.</p>

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság határrendészeti kirendeltségein január 31-e óta informatikai rendszer tartja nyilván, hány napot töltöttek el Magyarországon a beutazó külföldiek. Aki turistaként látogat ide, a hatályos nemzetközi szerzõdések alapján fél éven belül legfeljebb kilencven napot tartózkodhat Magyarországon. Aki ezt a keretet kimerítette, a magyar határrendészek nem léptetik be, akkor sem, ha turistavízuma egyébként érvényes. Ugyanez vonatkozik a kishatár-forgalomra is.

Mindenkit ellenõriznek, mert az informatikai rendszer pillanatok alatt közli az adatokat, és aki túllépte a 90 napot, azt visszafordítják a magyar határról. Emiatt óriási a felháborodás az ukránok körében. Szerdán ukrán állampolgárok blokád alá vonták a Tiszaújlak-Tiszabecs határátkelõt - közölte Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság helyettes szóvivõje.

Tiszaújlaknál gyakorlatilag teljes szélességében elzárták az utat, ukrán rendõrök biztosítják a blokádot képzõ autósokat. Atrocitásokról nem érkeztek hírek. Egyelõre nem tudni, meddig tart a blokád. Azt sem tudni, hány magyar utas rekedt a blokád miatt a túloldalon.

Fedor Rita arról tájékoztatott: Záhonynál és Beregsuránynál is voltak hasonló törekvések ukrán oldalon, ám ott sikerült megakadályozni a blokádot.

Az Ukrajnába utazóknak azt javasolják: kerüljék el a tiszabecsit, és válasszanak másik határátkelõt, míg a blokád véget nem ér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!