Friss hírek

2010.02.18. 15:04

Az új horvát elnök szerint a korrupció elleni harc és az EU-tagság a legfontosabbak

<p>A korrupció elleni harcot és országának az Európai Unióba történõ felvételét nevezte a két legfontosabb feladatának csütörtöki beiktatási beszédében az új horvát elnök. "Az igazságosságért folytatott küzdelemben elnökként és állampolgárként fáradhatatlanul fogok harcolni, ezt megígérhetem"- mondta Ivo Josipovic.</p>

"A kormánnyal együtt döntõ lépéseket és reformokat fogok elindítani annak érdekében, hogy Horvátország az Európai Unió tagja legyen, amilyen hamar csak lehet "- közölte az 52 éves, korábbi jogászprofesszor és zeneszerzõ a Zágráb óvárosában, ezerfõs hallgatóság elõtt megtartott nyilvános beiktatási ünnepégen. Josipovic mellett ott volt felesége, és 18 éves lánya, valamint vendégként tíz közép - és délkelet-európai ország államfõje. Az ünnepségen megjelent az Európai Unió bõvítési biztosa, Stefan Fuele is.

Horvátország tavaly csatlakozott a NATO-hoz, és reményei szerint néhány éven belül az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. Ehhez azonban eredményessé kell tenni a küzdelmet a legfõbb bajnak tartott korrupció ellen. Brüsszel többször is világossá tette: a legmagasabb szinteket is elérõ korrupció kulcsfontosságú kérdés, és jelentõs eredmények nélkül Zágráb nem lehet tagja 2012-ben a közösségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!