Friss hírek

2010.02.04. 15:37

Alkotmánybírósághoz fordul a Szabolcs megyei közgyûlés elnöke

<p>Alkotmánybírósághoz és az állampolgári jogok biztosához fordul a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyûlés elnöke, mert súlyosan jogsértõnek tartja azt az elvet, hogy csak a költségvetési intézmények közalkalmazottjait illeti meg a kétszer 49 ezer forintos juttatás. Seszták Oszkár (Fidesz) ezt annak kapcsán mondta el, hogy pénteken demonstrációt tartanak Nyíregyházán az egészségügyi dolgozók, akik követelik a szakma szektorsemleges finanszírozását.</p>

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyûlés elnöke szerint súlyosan jogsértõ, tûrhetetlen diszkrimináció, hogy azok a dolgozók, akik a kötelezõen ellátandó önkormányzati, illetve állami feladatot nem költségvetési intézményben, hanem például száz százalékos önkormányzati tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság formájában (ahogyan a megyei fenntartású kórházak is mûködnek tavaly õsz óta) nem közalkalmazotti, hanem munkaviszony keretében látják el, nem jogosultak az ellátásra. Álláspontja szerint ez az elv alkotmányossági kérdéseket is felvet, hiszen ugyanazon munkáért nem egyenlõ bérezést tesz lehetõvé, tehát sérti a munkavállalók, mind az ellátást nyújtó egészségügyi közszolgáltatók esélyegyenlõségét.

Kiss Zoltán Tamás, a Szabolcs Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója közös sajtótájékoztatójukon közölte: a mûködési költségek terhére 200 millió forintot különítenek el, a szakszervezetek bevonásával ebbõl megelõlegezik a dolgozóknak azt, ami szerintük nekik jár, és harcolnak azért, hogy ezt a pénzt minél hamarabb megkapja a 4700 fõt foglalkoztató holding, mert az hiányozni fog a kasszából. A Független Hírügynökség kérdésére Kiss Zoltán Tamás elmondta, a dolgozók meghívták a demonstrációra, amelyen szolidaritásból részt vesz, de nem demonstrál. Seszták Oszkár úgy fogalmazott: megfontolja, és péntekre eldönti, hogy õ is ott lesz-e a demonstráción.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!