Friss hírek

2010.02.15. 13:59

A legtöbb járhatatlan utat már felszabadították

<p>Sikerült felszabadítani a hétvégi havazás és hóátfúvások miatt elzárt dunántúli utak legnagyobb részét hétfõ nap közben a Magyar Közút munkatársainak. A Dunántúlon hétvégi hófúvások miatt több mint száz útszakasz vált nehezen járhatóvá vagy járhatatlanná. A közútkezelõ munkatársai folyamatosan dolgoztak az utakon, így már csak hét járhatatlan út szakasz van a Dunántúlon.</p>

A következõ napokban a meteorológusok erõteljes enyhülést jósolnak, ami kedvez a nehezen járható vagy járhatatlan utak felszabadításának. A Dunántúlon folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei, a korábbi több mint 100 járhatatlan útból jelenleg már csak 7 útszakaszon van hosszabb-rövidebb lezárás az ország nyugati és középsõ részén, így Pápóc-Kemenesszentpéter, Hidegkút-Tótvázsony, Mosonmagyaróvár-Várbalog, Egyházasfalu-Szakony, Tata-Kömlõd, Bezenye és az 1-es számú fõút között, valamint Csesznek térségében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. várhatóan ezeket az útszakaszokat még hétfõn felszabadítja.

A rendkívüli helyzet abból adódott, hogy az utóbbi hetek intenzív havazásait követõen a hideg idõjárás miatt nem olvadt el az út menti hó. Az erõs szél az út melletti területekrõl a havat folyamatosan az úttestre hordta. A társaság a 77 üzemmérnökség dolgozóinak, illetve a cég teljes gépparkjának bevetésével és minden szerzõdéses alvállalkozójának mozgósításával napi 24 órában folyamatosan dolgozott a hóakadályok megszüntetésén. Több helyen a munkagépeket is át kellett csoportosítani. A munka nehéz volt, mert a 60-80 kilométeres széllökések folyamatosan visszahordták a havat az utakra - közölte hétfõn kora délután a Magyar Közút.

"A hóeltakarítást, illetve a hóakadályok megszüntetését továbbra is folyamatosan, több száz munkagéppel végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A cég elõtt áll még a helyenként akár 2-4 méteres hófalak lebontása, a járható útpálya kiszélesítése, hiszen a szél és az olvadás hatására ezek az úttestre borulhatnak, így újabb nehézséget okozhatnak a közlekedõknek. Ezért a társaság a síkosságmentesítés és hóeltakarítás mellett rakodógépekkel dolgozik a veszélyes hófalak lebontásán. Saját eszközeinken kívül külsõ vállalkozóktól is igénybe veszünk munkagépeket azért, hogy a rendkívüli helyzetet mielõbb megoldjuk" - mondta el Molnár István, a közútkezelõ üzemeltetési igazgatója.

Ugyanakkor a társaság továbbra is azt ajánlja, hogy a Dunántúlon, elsõsorban a mellékutakon csak az induljon útnak, akinek van téli vezetési rutinja, és jármûve alkalmas a téli viszonyok közötti közlekedésre. A téli gumi használata elengedhetetlen a teherautóknál is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!