Friss hírek

2010.02.20. 13:04

A dohányzó szereplõket is figyelembe vennék a filmek besorolásánál Tajvanon

<p>Tajvanon a dohányzó karaktereket is figyelembe vennék annak eldöntésénél, hogy milyen korosztály nézhet meg egy-egy filmet - közölte szombaton a kormány. Tajvanon az utóbbi években harcot hirdetett a dohányzás visszaszorítására, és több korlátozást is bevezettek a dohánytermékekre.</p>

A mozifilmekben történõ dohányzásnak rosszabb hatása van, mint az erõszaknak és a szexnek - derül ki a tajvani egészségügyi minisztérium közleményébõl. A tárca azt akarja elérni, hogy a filmek besorolásánál vegyék figyelembe a dohányzó szereplõket is.

A minisztérium egy japán animációs sorozatot hozott fel példának, amelynek fõhõse rendszeresen cigarettázik, "rossz példát mutatva a gyerekeknek". A tervezett szabályozás bevezetésével akár gyereknek szóló rajzfilmeket is csak a célközönségnél idõsebb emberek nézhetnének meg.

A tajvani kormány adatai szerint a tüdõrák vezetõ halálozási ok a szigeten, ahol a 23 milliós lakosságból ötmillióan dohányoznak rendszeresen. Tajvan az utóbbi években harcot hirdetett a dohányzás visszaszorítására. 2009-ben megtiltották a dohányzást zárt közterületeken, a cigarettareklámokat egyáltalán nem engedélyezik, és "egészségügyi adóval" sújtották a dohánytermékeket. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint ezekkel az intézkedésekkel tíz százalékkal tudták csökkenteni a dohányzást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!