Friss hírek

2009.12.11. 20:33

XVI. Benedek pápát "mélyen megrázta" az ír papok gyerekmolesztálási ügye

<p>XVI. Benedek pápát "mélyen megrázta" az ír katolikus egyházban kirobbant gyerekmolesztálási botrány és "mély megbánását" fejezte ki az eset miatt - közölte pénteken a Vatikán. Egy november végén nyilvánosságra hozott jelentés szerint az ír katolikus egyház négy évtizeden át leplezte a papjai által elkövetett gyerekmolesztálásokat, hogy védjék az egyház hírnevét.</p>

XVI. Benedek pápa pénteken találkozott az ír katolikus egyház két magasrangú vezetõjével. A kilencvenperces megbeszélés után kiadott vatikáni közlemény szerint a pápa "behatóan tanulmányozta" a hároméves nyomozás után nyilvánosságra hozott jelentést, és "mélyen megrázta és lesújtotta", amit abban olvasott.

A november 26-án bemutatott jelentés szerint a dublini fõegyházmegye négy érseke rutinszerûen védte a gyerekeket molesztáló papokat, figyelmen kívül hagyva a törvényeket, négy évtizeden át. A jelentés szerint ebben az idõszakban széles körben elterjedt gyakorlat volt a gyerekek bántalmazása és megerõszakolása a fõegyházmegyében, amely ellen az egyház semmit nem tett.

A vizsgálat eredménye szerint az egyház azt tartotta legfontosabbnak, hogy "az eseteket titokban tartsák, elkerüljék a botrányt, védjék az egyház hírnevét és megõrizzék vagyonát". "Minden mást, így a gyerekek jólétét és az áldozatoknak nyújtandó igazságszolgáltatást ezek alá rendelték" - áll a 720 oldalas jelentésben.

A Vatikán pénteki közleménye szerint "az egyház továbbra is közelrõl figyeli majd ezt a súlyos ügyet", hogy a jövõben meg tudják akadályozni a hasonló eseteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!