Friss hírek

2009.12.08. 13:28

Vizsgálat Horvátországban a MOL és az INA szerzõdéseirõl

<p>Horvát ügyészség vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék jogosan szerzete-e meg tulajdonrészét a MOL a horvát nemzeti olajtársaságban (INA) - közölte a zágrábi állami ügyészségi hivatal kedden. A hivatal bekérette az összes szerzõdést, amelyet a magyar olajipari vállalat és a horvát cég kötött. A MOL-nak 47.15 százalékos részesedése van az INA-ban.</p>

"A szerzõdéseket azért kérettük be, hogy kiderüljön, sérültek-e Horvátország érdekei" - áll a zágrábi ügyészség közleményében.

A horvát kormány novemberben publikálta internetes oldalán annak az egyezménynek a szövegét, amely definiálja, hogy milyen kapcsolat van az INA részvényesei között.

Helyi sajtójelentések között az ügyészség azért kezdett el vizsgálódni, mert az INA és a MOL több nyilvánosságra hozott szerzõdésébõl az derült ki, hogy a magyar cég nagyobb arányban részt vehetett a döntéshozatalban, mint amire a részvényei alapján joga lett volna.

A MOL a már meglévõ tulajdonrésze mellé 2008 októberében vásárolt még 22,15 százaléknyi részt a horvát cégbõl. Ezzel a magyar olajtársaság az INA legnagyobb tulajdonosa 47,15 százalékkal. A horvát kormány 44.8 százalékban birtokolja a részvényeket, de ezt 25 százalékkal még csökkentenie kell, mielõtt belépne az Európai Unióba. Zágráb azt szeretné, ha 2012 januárjában csatlakozhatna a közösséghez.

A horvát nemzeti olajtársaság 400 benzinkutat illetve olajfúrótornyokat és gázlelõhelyeket mûködtet. Összesen 16 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Közölt adatai szerint 2008-ban 3,9 milliárd eurós (cc. 1060 milliárd forintos) árbevétel mellett 180 millió euró (cc. 49 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!