Friss hírek

2009.12.29. 13:33

VEKE bûn tízmilliárdokat költeni a "kohószökevények" felújítására

<p>A Városi- és Elõvárosi Közlekedési Egyesület (VEKE)szerint hiba lenne végrehajtani a kormány legújabb tervét, miszerint a BKV-n úgy segítenének, hogy a régi buszok felújítására adnak pénzt. A VEKE szerint bûn, hogy a 15-20 éves buszokra újabb, darabonkénti 30-35 millió forintot költenének, miközben az elmúlt években egyetlen új buszt sem kapott a társaság. Egy új busz 50 millió forint körül van ugyanis, a régi buszok viszont felújítva sem felelnének meg a mai kor követelményeinek, például az esélyegyenlõségi követelményeknek. Ezekbõl a jármûvek ugyanis nem alacsonypadlósak.</p>

A VEKE szerint a BKV-nak ahhoz, hogy 10 év alatt tartsa a buszainak életkorát, évente 130-140 darab buszt kellene lecserélnie a körülbelül 1400 buszból álló flottájából. Az elmúlt években azonban egyetlen új buszt sem vettek, viszont a 17 éves átlagéletkorú, régi Ikarusok javítására milliókat költenek. Bukarest, a román fõváros 1000 új, alacsonypadlós buszt tudott venni az elmúlt években, körülbelül 55 millió forintért darabonként. Ha Budapest magyar gyártású, Euro-5-ös motorú, korszerû buszokat venne, azok 45-50 millió forint körüli összegbe kerülnének.

A VEKE közleménye szerint a "15-20 éves kohószökevények felújítása nem más, mint elõre eltervezett pénzkiszivattyúzás a BKV-ból. A VEKE ezúton szólítja fel a miniszterelnököt, hogy állítsa le Horváth Csaba ámokfutását, mivel bûn soktízmilliárd forint uniós pénzt így kiszórni az ablakon, bûn 15-20 éves jármûveket felújítani, bûn ilyen feltételekhez kötni a BKV állami támogatását és bûn az, amit új buszok beszerzése helyett a BKV jármûparkjával évek óta mûvelnek."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!