Friss hírek

2009.12.28. 18:43

Üznet az abortusz áldozatainak emlékére - spanyol napilapok

<p>Az abortusz "ártatlan áldozatainak" nevében szerkesztett halálozási hír jelent meg hétfõn több spanyol napilapban. Az üzeneteket azután jelentették meg, hogy Spanyolországban a hónap elején a törvényhozók elfogadtak egy jogszabályt a mûvi terhesség-megszakítás megkönnyítésérõl.</p>

A politikai üzenetet a jobboldali spanyol napilapokban, köztük az ABC, az El Mundo, és a La Razon oldalain jelentették meg. Ebben egy fekete kereszttel emlékeztettek azokra a "fiúkra és lányokra", akik 2009-ben abortusz következtében meghaltak Spanyolországban.

"Imák szentmisék, áldozatok, és szociális segélymunkások kellenek ahhoz, hogy az áldozatok örök nyugalomra leljenek, valamint ahhoz, hogy a halálukért közvetlenül, vagy közvetve, szándékosan vagy passzívan felelõs emberek üdvösségre találjanak" - olvasható a mûvi terhesség-megszakítás ellen tiltakozó üzenetben, amelyet a jobboldali napilapok mellett hat regionális újság is megjelentetett.

A spanyolországi katolikus rádió, az InfoCatolica híradása szerint a legnagyobb eladási számmal büszkélkedõ, és a kormányzó szocialista párthoz húzó baloldali napilap, az El Pais elutasította, hogy közölje a fizetett, politikai hirdetést.

Spanyolországban a parlament alsóháza december 17.-én fogadta el az abortusz törvény módosítását. Eszerint a jövõben a születendõ magzat 14. hetéig engedélyeznék az orvosi segítséggel végrehajtott elvetélést. Különlegesen veszélyes esetekben pedig akár a 22 hétig is elvégezhetnék a mûvi beavatkozást - például akkor, ha az anya, illetve a magzat egészsége forog kockán. A jogszabály az AFP francia hírügynökség szerint összeghangban áll a legtöbb európai uniós tagállam törvényi rendelkezéseivel..

Spanyolországban tavaly az egészségügyi hatóságok adatai szerint mintegy 115 ezer abortuszt végeztek el. Októberben több ezren vonultak a fõváros, Madrid utcáira, hogy az abortusz-törvény módosítása ellen tiltakozzanak a többségében katolikus vallásúak lakta Spanyolországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!