Friss hírek

2009.12.03. 05:49

Uniós rendelet szabályozza a vasúttársaságok kötelességeit csütörtöktõl

<p>Csütörtökön lép hatályba a vasúti személyszállítást igénybe vevõ utasok jogairól szóló Európai Uniós rendelet - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége kedden. Ez a többi között szabályozza a menetjegyár visszatérítési szabályait, a késés vagy baleset esetén nyújtandó kártérítést és a fogyatékkal élõk jogait.</p>

Az új uniós rendelkezés szabályozza a vasúttársaságok kártérítési felelõsségét. Eszerint fokozott helyreállítási kötelezettsége van a közlekedési vállalatnak, ha az utas a vonaton, a le- vagy felszállásnál balesetet szenved, illetve a csomagjai megsérülnek a vasúttársaság hibája miatt. Szigorodnak a korábbi szabályok a vonatok késése kapcsán is. A rendelet meghatározza például az ilyenkor nyújtandó kártérítést, a menetjegy visszatérítés szabályait, és a légiutas jogokhoz hasonlóan a frissítõk, ételek, és szükség esetén a szállás biztosításának kötelezettségét is.

Az új szabályozás kitér arra is, hogy a fogyatékkal élõk számára biztosítani kell az akadálymentes közlekedést többletköltség nélkül, valamint a biztonságos utazást a megfelelõ vizuális, illetve hangjelzésekkel.

Szigorodnak az utas-tájékoztatás szabályai is, konkrétan meghatározzák ugyanis a minimális információk körét. A vasúttársaságnak az utazás elõtt és alatt is választ kell adnia a menetrendre, a leggyorsabb utazási lehetõségre, a kerékpárok elhelyezésére, az elsõ- és másodosztályon igénybe vehetõ szolgáltatásokra, a panaszkezelés módjára, a higiéniai és levegõtisztasági minimumkövetelményekre vonatkozó kérdésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!