Friss hírek

2009.12.02. 08:59

ÚJINFLUENZA - Kínában megháromszorozódott a halottak száma - amióta elrendelték a pontosabb jelentést

<p>Kínában háromszorosára ugrott a világjárványos influenza halálos áldozatainak száma az óta, hogy a kormány pontosabb adatjelentést írt lõ az orvosok számára. Elõtte felvetõdött a gyanú, hogy a haláleseteket eltussolják.</p>


A pekingi egészségügyi minisztérium honlapján elhelyezett közlemény szerint a múlt hét végére 178-ra ugrott az újinfluenza halálos áldozatainak száma. Az elõzõ országos adat még 53 volt.

A közlemény nem adott magyarázatot a hirtelen emelkedésre, de a minisztérium november 19-én rendelt el pontosabb adatközlést, miután egy tekintélyes szakember kétségbe vonta a hivatalos adatok helytállóságát.

A dokumentum hozzáteszi, hogy "a súlyos és halálos esetek száma továbbra is emelkedik. A járványhelyzet hazánkban továbbra is súlyos".

Az 1,3 milliárd lakosú Kínában több tíz ezer bizonyított fertõzést regisztráltak, de a hivatalos halálozási ráta jóval elmarad a sokkal kisebb országokhoz képest.

Novemberben a sajtóban kételyeink adott hangot a hivatalos adatokkal kapcsolatban Csong Nan-san kantoni orvosszakértõ, aki a 2003-as SARS-járvány eltussolását leleplezte.

A SARS (súlyos akut légzési elégtelenség) esetében a kínai hatóságok kezdetben elhallgatták a járványt. Csak akkor vallottak színt, amikor a járvány már kezdett átterjedni a szomszédos országokra is.

Csong sajtónyilatkozata után jelent meg a pekingi egészségügyi minisztérium honlapján egy közlemény, amely szerint
"szigorúan tilos az A(H1N1)-es haláleseteket elleplezni, elhallgatni vagy késedelmesen jelenteni". A közlemény hozzátette, hogy az utasítás megszegõit felelõsségre vonják.

A minisztériumi honlapra kedd este feltett friss statisztika szerint Kínában tavasz óta több mint 91 ezer bizonyított megbetegedést okozott a világjárványos influenza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!