Friss hírek

2009.12.05. 18:19

Tüntetés a Kossuth téren - 200-300 ember gyûlt össze, nem történt rendbontás

<p>Körülbelül 200-300 ember gyûlt össze szombat délután az V. kerületi Alkotmány utcában, a Magyarok Világszövetségének rendezvényén. Tafferner Éva, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a demonstráció békésen zajlott.</p>

A nagygyûlést a 2004. december 5-i népszavazás 5. évfordulója miatt tartották a Kossuth térnél, ahol körülbelül 200- 300 ember gyûlt össze. Összesen 16 szervezet - köztük a Jobbik, az Új Magyar Gárda, és a Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom - képviseltette magát. Az Alkotmány utcát a Kossuth tér felöli oldalán kordonnal lezárták, így csak a másik irányból, illetve a környezõ utcákból lehetett megközelíteni a helyszínt. A vasrácsoknál többfelé egyenruhás rendõrök álltak. A felszólalók között volt - többek közt -Hegedûs Lóránt püspök, Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom országos fõkapitánya, és Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke is.

A rendezvényen több gárdista is megjelent, azonban - valószínûleg, hogy megkerüljék a szabályokat - nem viselték a "teljes" egyenruhát. Mint ismert, múlt hét csütörtökön lépett hatályba az a kormányrendelet, amely szerint, aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, ötvenezer forintig terjedõ pénzbírsággal sújtható. Az Országos Rendõr-fõkapitányság már aznap azt közölte, hogy kialakították - megfogalmazásuk szerint - a jogalkalmazás szakmai rendjét és felkészítették az állományt. Volt, aki csak a sapkát vagy a kabátot vette fel, többen pedig az eredeti formaruhához hasonló öltözéket viseltek. A rendezvény alatt a gárdisták sorban, az Alkotmány utca két szélén álltak, majd a beszédek vége felé kenyeret osztottak a tüntetõk között.

A demonstrációnak negyed 6 körül lett vége, ezután a tömeg lassan elhagyta a helyszínt. Tafferner Éva, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendezvény békésen zajlott, nem történt atrocitás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!