Friss hírek

2009.12.02. 13:49

Továbbra is óvatos monetáris politikát ígér az MNB elnöke

<p>A jegybank a stabilitási kockázatok folyamatos figyelemmel követése mellett továbbra is óvatosan próbálja enyhíteni a monetáris szigort - mondta Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán a gazdasági bizottság elõtt. A jegybank elnöke szerint tartósan alacsony infláció várható.</p>

Az MNB vezetése szerdán az Országgyûlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága elõtt tartott tájékoztatót "Makrogazdasági kilátások és monetáris politika 2009 végén" címmel. Simor András elõadásában hangsúlyozta: a tavaly október végi-november elejei események és a mostani, Dubaiból kiinduló turbulenciák is jól mutatják, hogy a pénzügyi piacok még törékenyek, ezért óvatosnak kell lennni.

A bankrendszerrõl szólva az MNB elnöke elmondta: a bankrendszer alkalmazkodása elhúzódó folyamat, amely a hitelezés tartós visszafogásával járhat. Ugyanakkor a bankrendszer tõkehelyzete megerõsödött, tõkemegfelelése nemzetközi összehasonlításban is magasnak mondható. Pozitív az is, hogy az anyabankok jelezték hazai leánybankjaik iránti elkötelezettségüket.

Az inflációval kapcsolatban Simor András kiemelte: csak átmeneti lesz az áremelõ hatása az áfa emelésének. Hozzátette: a jövõ év második felétõl 3 százalék alatti infláció várható. A monetáris politika szempontjából mindez monetáris lazítást indokolna, de a túl gyors kamatcsökkentés egy esetleges kedvezõtlen külsõ sokk esetén növelné a hirtelen és nagymértékû árfolyamgyengülés esélyét. Ezért további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az inflációs kilátások és az ország kockázati megítélése lehetõvé teszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!