Friss hírek

2009.12.08. 06:18

Tovább növelné az állami kontrollt a bankok felett a venezuelai kormány

<p>Venezuela kormánya azt mérlegeli, hogy törvénymódosítással még nagyobb részesedéshez jusson a pénzügyi szektorból - írta kedden az AFP. A francia hírügynökség információi szerint a dél-amerikai államban eddig már 7 bankot államosítottak, valamint több pénzintézet vezetõje ellen letartóztatási parancsot adtak ki.</p>

Venezuela tervezési minisztere, Jorge Giordani szerint a törvénymódosításnak köszönhetõen a magánbankok nem lesznek majd képesek a pénzügyi spekulációkra. A jogszabályi módosítások közt azt tervezik, hogy "állandó, és szigorú ellenõrzést gyakorolnának a bankok felett".

A törvényi reform ötlete azután merült fel, hogy Venezuelában a kormány a közelmúltban összesen hét kisebb bankot államosított, közülük kettõt eladtak, négyet pedig egy, Bicentenario nevû új állami bankba egyesítettek. A venezuelai elnök, Hugo Chavez azt állította az érintett pénzintézetekrõl, hogy azért kellett bezárni õket, mert a bankokat bûnözõk irányították. Az államosítások részeként a venezuelai kormány a dél-amerikai ország bankszektorának 26 százalékát ellenõrzi. Ezen kívül más több pénzintézet vezetõje ellen eljárásokat indítottak - 27 letartóztatást adtak ki, és 15 embert utasítottak ki az országból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!