Friss hírek

2009.12.02. 13:44

Több mint ezer rendõrt váltanak le a mészárlások után a Fülöp-szigeteken

<p>A Fülöp-szigetek hatóságai szerdán bejelentették, hogy az összes rendõrt, 1092 embert váltanak le tisztségükbõl abban a déli tartományban, ahol a múlt héten politikai mészárlás történt. A rendõröket azért váltják le más kollégákra, mert félõ, hogy a biztonságiak közül többen is részt vettek az 57 ember meggyilkolásában. A mészárlás ügyében hétfõn huszonöt rendbeli gyilkossággal vádoltak meg az ügyészek egy polgármestert..</p>

A rendõröket a hatóságok szerint a mészárlásban való esetleges érintettségükön kívül részben azért is váltják le, mert egy nagy befolyású helyi klán megpróbálja szabotálni a vérengzés ügyében kezdett vizsgálatot. Ezen kívül a Maguindanao megyében szolgáló biztonsági tisztek állítólag azt mondták, hogy állandó félelemben élnek.
A mészárlás ügyében huszonöt rendbeli gyilkossággal vádolt polgármestert, az ifjabb Andal Ampatuanról a hatóságok szerint legalább tíz szemtanú tudja bizonyítani, hogy õ rendelte el a múlt heti politikai kivégzéseket az ázsiai ország déli részén. A vád szerint részt is vett a mészárlásban, amelyben 57-en - köztük politikusok, aktivisták és újságírók - vesztették életüket.

A kivégzettek Ampatuan ellenfelének kampányoltak. Buszukat a polgármester magánhadserege feltartóztatta, és egy eldugott hegyvidéki területre vitte, ahol közelrõl fejbe lõtték az áldozatokat. A támadás 22 nõi áldozatát - köztük rivális politikus feleségét és nõvéreit - valószínûleg meg is erõszakolták, majd ágyékon lõtték. A tetemeket ezután sietve elföldelték. Az ügyészek azt állítják, legalább tíz szemtanúval tudják bizonyítani, hogy maga Ampatuan is részt vett a mészárlásban.

A Mindanao-szigetén található tartományban a Mangundadatu klán, illetve a jelenleg kormányzó - és az ország elnökével szövetségben álló - Andal Ampatuan családja régóta harcban áll egymással. A régióban mindennaposak a gyilkosságok és a vérbosszú esetei. A sziget ráadásul az iszlamista szeparatista szervezet, az Abu Szajjaf központjának is számít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!