Friss hírek

2009.12.28. 12:38

Több mint 30 telephelyet ellenõriztek a zöldkommandósok novemberben

<p>Harmincegy telephelyet ellenõriztek novemberben a zöldhatóságok, ebbõl 2 helyszínen azonnal megtiltották az illegális hulladékkezelési tevékenységet. Az illegális autóbontók felszámolását célzó akció tavaszi indulása óta több mint 12 ezer tonna hulladékra csaknem 310 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelõségek.</p>

A 31 helyszínbõl 11 esetben a közlekedési hatóság, a rendõrség, az APEH, a VPOP, illetve az önkormányzat is részt vett a razzián. Az ellenõrzések kapcsán 10 esetben várható kötelezés, bírság vagy felszólítás, ebbõl 2 esetben a hatóságok azonnal megtiltották az illegálisan végzett hulladékkezelési tevékenységet. További 2 esetben valamelyik társhatóságnak kellett intézkedni, a többi telepen környezetvédelmi szempontból mindent rendben találtak a felügyelõk.

November végéig összesen 409 helyszíni szemlét tartottak a felügyelõségek, ebbõl 164 önálló, 245 zöldkommandós ellenõrzés volt. Május és november között a zöldhatóságok 49 esetben azonnal megtiltották az illegális tevékenységet, 5 esetben lepleztek le valamilyen környezetkárosítást vagy a környezet veszélyeztetését. Az ellenõrzések kapcsán kötelezés, bírság kiszabása további 157 esetben, büntetõeljárás kezdeményezése pedig 4 esetben várható.

A szakemberek szerint nem éri meg kockáztatni, mert kemény szankciókra számíthatnak az illegális autóbontók. Egy szabálytalan, környezetkárosító módon szétszerelt - és így veszélyes hulladéknak minõsülõ - autó miatt akár 324 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövetõ pedig akár szabadságvesztéssel is sújtható. A zöldkommandó bezárathatja a szabálytalan autóbontókat, talajszennyezés esetén pedig kármentesítésre kötelezheti a telepet. A hulladékkezelõk ellenben többnyire ingyen elszállítják a bontásra ítélt kocsit, és fizetnek is érte - hívja fel a figyelmet hétfõi közleményében a környezetvédelmi tárca. Magyarországon jelenleg 175 regisztrált, legális autóbontó mûködik, amelyek a hozzájuk beszállított gépjármûvet kötelesek átvenni; csak az általuk kiadott igazolással lehet kivonatni a jármûvet a forgalomból, ami így mentesül a súlyadó és a biztosítás fizetése alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!