Friss hírek

2009.12.13. 16:03

SZTRÁJK FERIHEGYEN - A LESZ szerint 150-200-an sztrájkolnak

<p>150-200 dolgozó lépett sztrájkba Ferihegyen vasárnap délután fél négykor Terebesi Péter a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnökségi tagjának becslése szerint. Az érdekképviselet vezetõje a Független Hírügynökségnek azt mondta: a MALÉV földi kiszolgálói végsõ elkeseredésükben választották ezt az eszközt, mivel 2006 óta nem kaptak béremelést, több száz kollágájukat kiszervezték, 100-at el is bocsátottak, ráadásul a kollektív szerzõdés tavalyi megszüntetésével az idei 15 százalékos bércsökkenés után jövõre várhatóan további 20-30 százalékkal lesz kevesebb a reálbérük. A sztrájk este fél 9-ig tart.</p>

Terebesi Péter felhívta a figyelmet, hogy a Budapest Airport elõzetesben lévõ jogi igazgatója, aki ellen gazdasági büncselekmény miatt folyik nyomozás, 15-20 millió forintos autókon "furikázott". Mint monsta: olyan ünnepélyeket rendeztek, alapkõletételekkor, amelyek 15 millió forintba kerültek. Mindez megkérdõjelezi, hogy a cég olyan nagy bajban lenne, mint amire hivatkozva nem teljesítik a dolgozók követeléseit - tette hozzá.

A szakszervezeti vezetõ azt is elmondta, hogy a cég annak ellenére külföldi, jelenleg német munkaválalókat állított be az elbocsátott , illetve sztrájkoló dolgozók helyére, hogy a munkaügyi bíróság a korábbi hasonló gyakorlatukat december 3-án törvénytelennek ítélte elsõ fokon. Az érdekképviseleti vezetõ közölte azt is: tudomásuk szerint december elején 25 német dolgozót vettek fel az ünnepi csúcsforgalomra illetve a H1N1 vírus miatt kiesõ magyar dolgozók pótlására. Hangsúlyozta: a külföldiek felvétele idején már a sztrájk folyamat elindult.

Kérdésre válaszolva Terebesi Péter azt is cáfolta, hogy 3 százalékos béremelést kaptak idén. Mint mondta a 3 százalék bérpótlék volt, tehát nem épül be az alapbérbe és bármikor visszavehetõ. A 47 ezer forintos cafeteria juttatásnál pedig jövõre a cég a dolgozókra terheli az adót, tehát ez az összeg jóval kevesebbet ér majd - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!