Friss hírek

2009.12.01. 16:04

Svájci külügyminiszter: biztonsági kockázat a minaretépítések tiltása

<p>A minaretek építését betiltását jóváhagyó svájci népszavazás veszélyeztette az ország biztonságát - jelentette ki kedden Svájc külügyminisztere. Közben az ENSZ emberi jogi fõbiztosa "egyértelmûen diszkriminatívnak" nevezte az "idegenekkel szembeni félelemkeltésen alapulú" döntést. Az Európai Unió soros elnöki tisztségét tartó Svédország külügyminisztere szerint pedig az ENSZ-nek újra kéne gondolnia jelenlétét Genfben, ahol a szervezet több ezer embert foglalkoztat.</p>

"Nem könnyen ítélek el egy demokratikus szavazást" - közölte Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi fõbiztosa, akinek Genfben van az irodája. Pillay ugyanakkor közölte, hogy nagyon szomorúnak tartja, hogy az idegengyûlöleten, és félelemkeltésen alapuló érvelések ilyen nagy hatással voltak a svájciakra.

Közben a svájci külügyminiszter elismerte, hogy kormánya "nagyon aggódik amiatt, hogy a döntés milyen hatással lesz Svájc külföldi megítélésére". Az Athénban nyilatkozó Micheline Calmy-Rey szerint biztonsági kockázatot jelenthet a döntés. A provokáció provokációt szül, és feltüzelheti a szélsõségeseket - jelentette ki a svájci külügyminiszter. A svájci kormány a tiltás ellen foglalt állást.

Közben az EU soros elnöki tisztségét ellátó Svédország külügyminisztere szerint az ENSZ-nek fel kéne tennie a kérdést, hogy tartsanak-e találkozókat, megbeszéléseket és egyéb eseményeket Svájcban, még akkor is, ha Genf kanton nem támogatta a tiltást. Az ENSZ-nek Genf városában van a második legnagyobb irodája, és a szervezet több ügynökségének központja is ott található.

A vasárnap, a szélsõjobboldali, populista Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezésére tartott népszavazáson a svájci szavazók több mint 57 százaléka támogatta, hogy betiltsák az országban a muzulmán imahelyekhez tartozó minaretek építését. A 26 svájci kanton közül csak négyben utasították el a kezdeményezést. Svájcban jelenleg négy ilyen építmény van, azokat nem fogják lebontani.

Indonéziától Egyiptomig a muzulmán országokban hétfõn általános felháborodással fogadták a döntést. A svájci kormány és az üzletemberek hevesen ellenezték a referendumot, mivel szerintük súlyos károkat okozhat a gazdaságnak a tilalom. Az ugyanis sértheti a gazdag muszlimokat, akiknek bankbetéteik vannak, luxuscikkeket vásárolnak és síparadicsomokban üdülnek az alpesi országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!