Friss hírek

2009.12.21. 06:28

Sikeres volt a Facebook-kampány - a Rage Against The Machine vezeti a karácsonyi brit slágerlistát

<p>Négy év óta elõször nem Az X Faktor címû énekes-tehetségkutató verseny újdonsült nyertese, hanem a Rage Against The Machine nevû rockbanda 1992-ben készült dala vezeti a karácsonyi, brit slágerlistát - derül ki a vasárnap este, Londonban nyilvánosságra hozott adatokból. A "Killing In The Name" egy, a Facebook nevû közösségi oldalon szervezõdött kampánynak köszönhetõen került a rangsor élére: a szervezõdés célja az volt, hogy ne "Az X Faktor" idei nyertese, Joe McElderry dala, a The Climb címû Miley Cyrus feldolgozás vezesse a slágerlistát.</p>

Az elmúlt négy évben mindig "Az X Faktor" nyertesének - többek közt Leona Lewis és Alexandra Burke - kislemeze vezette a karácsonyi, brit slágerlistát. Most azonban a Facebook-kampánynak köszönhetõen több mint 500 ezer példány kelt el a Rage Against The Machine dalából, míg a "The Climb"-ból 450 ezret adtak el a múlt héten.

A metálbanda sikere azon is múlt, hogy az eladási adatokba beleszámítanak az internetes letöltések is, a "Killing In The Name"-et márpedig ki sem adták kislemezen. A Facebook-kampány miatt a Rage Against The Machine lett a brit slágerlista történetében az elsõ karácsonyi elsõ helyezett, amelyet csak a világhálón lehetett letölteni és a boltokban nem lehetett megvenni.

A Rage Against The Machine énekese, Zack de la Rocha a BBC egyik rádióállomásának azt mondta: eksztatikus állapotban érzi magát a csapat, hogy elsõk lettek a listán. A metálbandának a 18 éves McElderry is gratulált.

Az internetes felhívás célja egyértelmûen az volt, hogy a lemezfõnök és tehetségkutató-verseny zsûritag Simon Cowell idei felfedezettje ne lehessen elsõ a listán. Az elmúlt években ugyanis mindig az X Factor döntõjét Karácsony elõtt rendezték, így a nyertesek rendre elsõk lettek az ünnepi rangsoron. A Facebook-kampányt most nem kommentálta "Az X Faktor"-atyjának hívott Simon Cowell, csupán annyit mondott, hogy "õ Joe-nak szurkolt".

Nagy-Britanniában egyébként egyfajta presztízsnek számít, ha valaki a karácsonyi listát vezetheti. A Beatles ebben is rekorder: a gombafejûek négyszer vezették az ünnepi rangsort, Paul McCartney pedig szólóban háromszor állt a karácsonyi lista élén. A Do They Know It s Christmas? címû jótékonysági dal három verzióban is vezette az ünnepi listát: 1984-ben, 1989-ben és 2004-ben, a Queen Bohemian Rhapsody címû dala pedig kétszer, 1975-ben és 1991-ben állt a brit karácsonyi rangsor élén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!