Friss hírek

2009.12.11. 13:33

Romániában újraszámolják az elnökválasztásokon leadott érvénytelen szavazatokat

<p>Át kell vizsgálni és újra kell számolni az elnökválasztás december 6-i második fordulójában érvénytelenített szavazatokat - döntötte el pénteken a román Alkotmánybíróság. A döntés értelmében a Központi Választási Irodának összesen 137 476 érvénytelenített voksot kell átvizsgálni, illetve újraszámolni.</p>

Traian Basescu 69 961 szavazatos fölénnyel nyerte az elnökválasztást Mircea Geoana szociáldemokrata jelölt elõtt. Basescu jelenlegi államfõ a voksok 50,33, Geoana pedig 49,66 százalékát szerezte meg. A két jelölt közötti különbség 0,67 százalék, az érvénytelen szavazatok aránya pedig 1,3 százalék.

A szociáldemokraták két nappal a választásokat követõen az Alkotmánybírósághoz fordultak az eredmény érvénytelenítését és új választások kiírását kérve. Szerintük választási csalás történt. Azt állítják, hogy választási turizmusra, többszörös szavazásra, voksvásárlásra és jegyzõkönyv-hamisításra utaló bizonyítékokat kaptak az ország minden szegletébõl, valamint a külföldi szavazókörzetekbõl is.

Az Alkotmánybíróság abban az esetben semmisítheti meg a választások eredményét, ha bizonyítást nyer, hogy a végeredményt befolyásoló csalás történt. Ez esetben az érvénytelenítés dátumától számított második vasárnap új választásokat kell tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!