Friss hírek

2009.12.01. 15:04

Rendezni kell az egynapos sebészeti ellátás finanszírozását

<p>Teremtsék meg az anyagi fedezetét az egészségügyi döntéshozók annak, hogy még nagyobb számban adhassanak a betegeknek az egészségügyi szolgáltatók egynapos sebészeti ellátást és úgynevezett nappali kórházi ellátást - többek között ezt javasolja a kormánynak a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET).</p>

A testület keddi ülése után Papp Zoltán elnök azt mondta: örömmel állapították meg, hogy az egynapos sebészeti ellátásra alkalmas betegek 30 százalékát már így látják el, viszont problémák vannak az állami finanszírozással, mert nem tisztázott a rendszer; ezért javasolják a kormánynak, hogy tekintse át a területet és teremtsen újabb anyagi forrást ehhez a költségtakarékos ellátáshoz.

Papp Zoltán szerint még jobban támogatni kellene az úgynevezett nappali kórházi ellátást is, tehát azt, ahol a betegek reggel bemennek a kórházba, megkapják a kezelést, de estére hazamennek. Ez a forma amellett, hogy szintén költségkímélõ, a beteg gyerekek kezelésében is hasznos lehet.

A testület az ülésen jelentést hallgatott meg az autisták ellátási helyzetérõl. Mint Papp Zoltán mondta, a Miniszterelnöki Hivatal képviselõje arról számolt be, hogy az autisták ellátására készült országos stratégiát a kormány a napokban tárgyalja. A betegszállítás másfél éves tapasztalatairól szóló jelentés kapcsán az elnök azt mondta, a mentés és betegszállítás szétválasztása bevált, a betegszállítás rendszere mûködik. Viszont a tapasztalatok alapján szükség van néhány jogszabály módosítására - tette hozzá.

A civil szervezetek, az egészségügyi szakma és a politika nagyobb összefogására van szükség jövõre - mondta Gara Imre, a NET alelnöke a 2010-es irányelvekrõl. Hozzátette: e téren van mit tenni, ezt az influenza világjárvány kezelése terén tapasztalt zavarok is bizonyítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!