Friss hírek

2009.12.01. 19:44

Pro Ecclesia Hungariae- és Pro Cultura Christiana-díjat adott át Erdõ Péter

<p>A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nevében Erdõ Péter bíboros posztumusz Pro Ecclesia Hungariae-díjat adott át kedden Ozsvári Csaba ötvösmûvésznek, valamint Pro Cultura Christiana-díjat adott át Tóth Sándor író, költõ, újságírónak munkásságuk elismeréseként a testület budapesti székházában.</p>

A Pro Ecclesia Hungariae kitüntetéssel a testület Ozsvári Csaba szakrális alkotásait, valamint "küldetésként megélt munkásságát" kívánta elismerni. A díjat a mûvész özvegye vette át az MKPK székházában.

Ozsvári Csaba 1963-ban született. A mûvészeti középiskola után az Iparmûvészeti Fõiskolán tanult. Diplomamunkája a csempeszkopácsi templomhoz készített domborított bronzkapu volt. Fõleg egyházi megrendelésekre dolgozott. Legismertebb alkotásai a magyarországi látogatása alkalmából II. János Pál pápának ajándékozott misekönyvborító, amelyet XVI. Benedek pápa jelenleg is használ ünnepi alkalmakkor, az esztergomi bazilika misekönyvének díszborítása, a budapesti, majd a brüsszeli nunciatúra kápolnájának ötvöstárgyai, valamint a Váci Egyházmegye több jelentõs tárgya. A mûvész idén nyáron halt meg 46 éves korában.

Tóth Sándor 1939-ben született. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomát magyar-történelem szakon, ám végül az újságírói pálya mellett döntött. Harminckilencedik éve az Új Ember belsõ munkatársa. Számos tanulmánya, interjúja jelent meg az irodalom, a vallás és a nevelés témájában a Vigília, a Duna-part, a Jel, valamint a Távlatok címû folyóiratokban.. 1990-tõl politikai szerepet is vállalt, képviselõként a keresztényszociális és kulturális ügyek érdekében szólalt fel az Országgyûlésben. 1994-ben a Vitéz János Tanítóképzõ Fõiskola oktatója, majd tanszékvezetõ docense lett. Tizenhat éve tanít a PPKE Bölcsészettudományi Karán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!