Friss hírek

2009.12.09. 18:28

Pert vesztettek a jogvédõk a jászladányi iskola-ügyben

<p>Pert vesztett az Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) a jászladányi iskola-ügyben. A jogvédõk egyebek mellett a roma gyerekek jogellenes elkülönítésének megállapítását, ennek megszüntetését és egymillió forintos közérdekû bírság kiszabását kérték a jászladányi önkormányzatra. A bíróság azonban a mostani, nem jogerõs ítéletében azt állapította meg, hogy nem történt jogellenes elkülönítés az önkormányzati iskolában - közölte a Roma Sajtóközpont.</p>

A jászladányi önkormányzat korábban úgy próbálta meg a roma és a többségi diákokat szétválasztani, hogy létrehozott egy alapítványi iskolát. Dankó István, polgármester azzal indokolta a lépést, hogy "népeket, amelyek kultúrákat hordoznak, nem lehet erõszakosan egybezárni".

A bíró jogvédõk keresetét elutasító ítélet indoklásában azt mondta, hogy nincs összehasonlítható helyzetben az önkormányzati, illetve a magániskola, ezért nem lehet megállapítani a szegregációt. A jogvédõk szerint szabálytalan az ítélet, mert szerintük csak a hátrányos megkülönböztetés megállapításához kell összehasonlítani az iskolákat, a szegregáció megállapításához erre nincs szükség. Emiatt fellebbeznek - tájékoztatott a Roma Sajtóközpont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!