Friss hírek

2009.12.15. 16:38

Pert vesztett egy ír nõ, aki különélõ férjével közös embriójukat akarta beültetni

<p>Elvesztette kedden az ír Legfelsõ Bíróságon a perét egy 43 éves nõ, aki lefagyasztott embriója beültetését kérte. Azért pereskedik évek óta az asszony, mert különélõ férje nem járult hozzá a beültetéshez.</p>

A bíróság döntése szerint a "meg nem született" elnevezés csak az anyaméhben lévõ magzatra vonatkozik, és így érvényes rá az ír alkotmány védelme. A lefagyasztott embrió esetében viszont nincs jogi védelem. A kétgyerekes asszony keresetét 2006-ban elutasított a Felsõ Bíróság, és ekkor fordult a Legfelsõ Bírósághoz.

Mary Roche-nak és férjének 1997-ben született fia természetes fogantatással, 2002-ben pedig megszületett lányuk, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant. A lombikbébi eljárás során hat embrió volt, ebbõl hármat használtak fel az orvosok, és az egyik lett a kislány. A többit lefagyasztották. A házaspár azonban elhidegült egymástól, majd a férfi elköltözött. A nõ fel akarta használni a megmaradt három embriót, de a klinika elutasította ezt arra hivatkozva, hogy a férj belegyezése is kell. Csakhogy a férfi nem egyezett bele mondván: nem akar több közös gyereket a feleségétõl.

A javarészt katolikus Írországban nincs törvény a mesterséges megtermékenyítésrõl. Az 1983-as alkotmány-kiegészítés az abortuszról megvédte az élethez való jogot, és elutasította a magzatelhajtást, miközben nem határozta meg, hogy mi az élethez való jog fogalma.

A kedden lezárult és sokak által jogi mérföldkõnek tartott ítélet 27 oldalas indoklása szerint a 83-as kiegészítés azon az alapon készült, hogy anyának és a méhében lévõ gyerekének különleges kapcsolata van egymással, és ekkor a gyerek a meg nem született fogalmába tartozik. Ez a kategória pedig csak akkor érvényes, ha az embriót már beültették, tehát a fagyasztott állapot kívül esik a meghatározáson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!