Friss hírek

2009.12.01. 13:29

OKRI: A mélyszegénységben élõ romaközösségek szerint nem lehet kitörni - és nem is engedik

<p>A szegregált telepeken élõk gondolkodására általában jellemzõ, hogy a mélyszegénység állapotából nem lehet kitörni. Az ezzel ellentétes véleményeket súlyos kritikaként értékelik, és megfogalmazójára azonnali kirekesztés vár - derül ki többi közt a "Kirekesztettek - Az elszigetelt telepeken élõ romaközösségek vizsgálata" címû munkából, melyet kedden, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) sajtótájékoztatóján mutattak be.</p>

A kutatást Magyarország négy olyan megyéjében végezték, amelyekben a legnagyobb az elszigetelten élõ romák aránya. A vizsgált telepeken felmérték, hogy milyen mértékû a szegregáció, hogy a helyi roma közösségre mennyire jellemzõ az összefogás, mekkora jelentõsége van a hagyománynak, mennyire elszegényedett a telep, mekkora a nyomorgó, eladósodott, éhezõ családok aránya, mekkora a szerepe az uzsorának, az alkoholfogyasztásnak, és az agressziónak.

A dolgozat megállapítja többi közt, hogy a mélyszegénységben élõ romák nem pusztán a külsõ tényezõk és alapvetõ szocializációs minta miatt nem tudnak kitörni, hanem azért sem, mert a közösség tagjai mesterségesen tartják fenn a mélyszegénységet. "A közbeszédben egyértelmûvé válik, hogy mindenféle változás, egyéni siker vagy gyarapodás a közösség kárára van, ezért üldözendõ". Az egész közösség minden eszközzel arra törekszik, hogy megakadályozza az emberek gazdasági vagy kulturális kitörését. Ezt kigúnyolással, megalázással, pletykákkal és végsõ soron meglopással érik el.

A 147 oldalas vizsgálat megállapítja azt is, hogy a közösségi összetartásba nem tartozik bele egymás fejlõdésének segítése. Az emberek inkább csak a bajban számítanak a másikra, és még a rokoni körben sem jellemzõ, hogy hozzájáruljanak egymás gyarapodásához. Ha valakirõl kiderül, hogy gyenge és sebezhetõ, annak kizárólag negatív következményei várhatók ezekben a közösségekben.

A vizsgálatot végzõk azt állítják, hogy az egyik legfõbb kommunikációs nehézség abban áll, hogy a mélyszegénységben élõ romák kommunikációjának stratégiai eleme a szegénység és tehetetlenség örökös bizonygatása. Ez a kommunikáció egyúttal súlyos, kemény korlátja és gátja az egyéni lehetõségek felismerésének: a hitnek, hogy sorsukat maguk is képesek alakítani, pozitív változást elõidézni.

A kutatásról készült dolgozat teljes terjedelmében a www.okri.hu honlapon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!