Friss hírek

2009.12.16. 13:58

Nézõpont Intézet: Mesterházy Attila nem lett népszerûbb, a Fidesz elõnye stabil

<p>Nem sikerült növelnie támogatottságát Mesterházy Attilának, miután õ lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje - derül ki a Nézõpont Intézet decemberi felmérésébõl, amely a Heti Válasz számára készült. A politikust csak a megkérdezettek 7 százaléka választaná kormányfõnek, miközben Orbán Viktort 36 százalék. A felmérés szerint a pártok támogatottsága változatlan: a Fidesz õrzi elõnyét a szocialistákkal szemben.</p>

A Nézõpont Intézet elemzésébõl kiderül: bár Gyurcsány Ferenc meggyõzte az MSZP-t és megkapta az országos lista negyedik helyét, a választók szemében nem lett hitelesebb. Októberben a megkérdezettek 9 százaléka, decemberben pedig 12 százalék mondta azt, hogy a volt kormányfõnek a választásokig vissza kell térnie a "politika élvonalába". A választók 75 százaléka ugyanakkor a listaállítás után ellenzi Gyurcsány szerepvállalását. Ebben a kérdésben egyébként az MSZP-tábor is megosztott: 48 százalék örül a volt miniszterelnök visszatérésének, 46 százalék viszont nem.

Mesterházy Attila sem népszerûbb a felmérés szerint. Az MSZP listavezetõjét novemberben 5 százalék, decemberben pedig 7 százalék választotta volna kormányfõnek. A politikus támogatottsága azután sem emelkedett, hogy az MSZP hivatalos miniszterelnök-jelöltjévé vált.

A legtöbben, 36 százalék továbbra is Orbán Viktort, a Fidesz elnökét választaná miniszterelnöknek, Bokros Lajosra, az MDF jelöltjére pedig 16 százalék adná a voksát.

A felmérésben megkérdezték a pénzügyi-gazdasági válság hatásairól is a választókat. Tavasz óta ötbõl négyen tartják magukat a válság kárvallottjainak, a Bajnai-csomag elfogadása óta pedig minden második megkérdezett azt állítja, hogy jelentõs hátrányt okozott neki a válság. Decemberben 68 százalék vélte úgy, hogy a nehézségek ellenére a kormány nem gondoskodik a hétköznapi emberekrõl. A közvélemény-kutató szerint érthetõ, hogy ilyen körülmények között a volt, a jelenlegi és a szocialisták által jelölt kormányfõ is hiába reménykedik népszerûségi mutatójának javulásában.

A folyamatosan romló munkanélküliségi statisztikák mellett továbbra is minden negyedik munkavállaló tart attól, hogy a következõ fél évben elveszítheti a munkahelyét. Ebben az is szerepet játszik, hogy az aktív korú lakosságnak alig több mint fele dolgozik egyáltalán, azaz csak a 15-64 év közötti korcsoport felénél merülhet fel a munkahely elvesztése.

A felmérés szerint 2009 a Fidesz éve volt, Orbán Viktor 2007 májusában meghirdetett középre nyitási stratégiáját igazolták az eredmények. A "két nagy pártról" ma már csak a nosztalgiázó vagy a szavaik alakító erejében bízó baloldaliak beszélnek. A Fidesz az összes szavazó és a választási részvételét biztosra ígérõk körében is plusz tíz százalékpontot szerzett január és december között. A párt legmagasabb támogatottsága az uniós választás idején volt, ekkor az összes megkérdezett 41 százaléka rokonszenvezett a polgári ellenzékkel.

Az elemzés szerint ezzel ellentétes tendencia zajlott az MSZP-nél, amely lassan, de biztosan csúszik a lejtõn lefelé: 2009 elején még másfélszer annyi szimpatizánsa volt (14 százalék), mint decemberben (10 százalék). Az év meglepetése a Jobbik, melynek támogatottsága az aktív választók körében 2-3 százalékról az év végére tartósan 7-9 százalékra emelkedett. Ezzel azonban jelenlegi formájában elérte a plafont a szélsõjobboldali párt: június 7-e óta stabilizálta, de érdemben nem növelte szavazóbázisát - állítja a Nézõpont Intézet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!