Friss hírek

2009.12.22. 05:43

Nem volt lehallgatás: belsõ ember hozta nyilvánosságra az õszödi beszédet - MTV Híradó

<p>Belsõ embertõl került nyilvánosságra az õszödi beszéd - számolt be az M1 hétfõ esti híradója. Eszerint a Gyurcsány Ferenc hírhedt szavainak kiszivárogtatásáról szóló, nemrég lezárult nemzetbiztonsági vizsgálat több mint három évig tartott. Kiderült, hogy nem hallgatták le a szocialista frakció ülését 2006 májusában, hanem valaki bentrõl vette fel a késõbb nagy botrányt kavart beszédet. A felvétel készítése nem volt jogellenes, mert nem használtak hozzá titkosszolgálati eszközöket.</p>

"Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon" - több mint három éve nem tudni, ki szivárogtatta ki ezeket a mondatokat, bár több vizsgálat is volt. Gyurcsány Ferenc többször is cáfolta, hogy neki köze lenne a kiszivárogtatáshoz, vagy, hogy tudná ki tehette.

Az ügy elsõ kivizsgálását Szilvásy György kezdeményezte. A volt titokminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalt utasította arra, hogy tisztázza például azt: hogyan készült a felvétel. A híradó információi szerint az már a vizsgálat elején kiderült: a beszédet a balatonõszödi kormányüdülõ hangtechnikai rendszerével rögzítették, tehát nem hallgatták le a szocialista frakciót, valaki belülrõl jutatta ki a felvételt.

Szollár Domokos, kormányszóvivõ azt nyilatkozta, hogy megvizsgálták, történt-e jogellenes cselekmény a felvétel készítése során. Ki lehetett-e deríteni, hogy ki rendelte esetleg meg a felvétel készítését, vagy ki vette fel a felvételt és azt állapította meg a vizsgálat, hogy semmilyen jogellenes cselekményre nem derült fény.

A fideszes Demeter Ervin már 11-szer intézett írásbeli kérdést a miniszterhez, hogy megtudja a vizsgálat részleteit.

A Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelõ Juhász Gábor miniszter nem akart errõl beszélni. Így továbbra sem tudni, vajon kiderítette-e a vizsgálat, hogy ki juttatta el Gyurcsány Ferenc beszédét a sajtónak. És azt sem, hogy nyilvános lesz-e valaha a jelentés - vagy államtitokként kezelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!