Friss hírek

2009.12.10. 17:23

Nem UFO, orosz rakéta volt

<p>Egy elhibázott orosz rakétakísérlet okozta azokat a fényjelenségeket, amelyek többféle szóbeszédet indítottak el Norvégiában.. Egyesek már földönkívüliekrõl beszéltek, amikor Moszkvából megérkezett a tájékoztatás: egy újabb, kudarcba fulland rakétakísérletüket látták szomszédaik.</p>

Különösen erõs, fehér fényjelenségeket láttak az észak-norvégiai Tromsö lakói csütörtök hajnalban. Elindultak a találgatások, vajon mi okozhatta. Egyesek meteornak, mások északi fénynek, néhányan pedig azonosítatlan repülõ tárgynak, azaz UFO-nak tulajdonították a furcsaságot - írja az AFP. Az orosz védelmi minisztérium azonban lehûtötte a kedélyeket, mondván: egy újabb, kudarcba fulland rakétakísérletüket látták szomszédaik.

A tárca közleménye szerint a Fehér-tengeren hajózó Dmitrij Donszkoj tengeralattjáróról lõttek ki egy Bulava típusú rakétát, amely a fellövés harmadik szakaszában meghibásodott. Az Interfax orosz hírügynökség szerint most 12. alkalommal lõtték fel a Bulavát, és hetedszer ment tönkre. Az elmúlt esetekben már az elsõ fázis alatt elromlott, ezúttal viszont a harmadik szakaszig tartott ki a hajtómû.

A Bulava-program fontos eleme az orosz rakétaarzenál fejlesztésének, amit nagyon komolyan vesznek Moszkvában. A legutóbbi, júliusi kudarc után kénytelen volt lemondani Jurij Szolomonov, a hordozót fejlesztõ intézet igazgatója is. Egy orosz katonai szakértõ egyenesen úgy fogalmazott: ha nem sikerül megoldani a problámát, 2030 után Oroszország elveszítheti vezetõ szerepét, mint atomnagyhatalom. További fejfájást okoz a hadseregnek, hogy az új, Borej osztályú tengeralattjárók csak a Topol-M-bõl továbbfejlesztett Bulava rakétákkal kompatibilisek, azok nélkül gyakorlatilag használhatatlanok lennének. A Bulava hatótávolsága 8000 kilométeres, és 10 nukleáris robbanófejet képes szállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!