Friss hírek

2009.12.09. 17:08

Nagy sikere van a nyelvöltõ busznak

<p>Több mint negyvenezer "utasa" volt eddig a Petõfi Irodalmi Múzeum "Nyelvöltõ" buszának. A magyar nyelvi emlékeket bemutató és népszerûsítõ járat fél év alatt 87 településen járt, szlovén és szlovákiai területekre is ellátogatva, jövõre pedig erdélyi körútra indulnak.</p>

A Sajdik Ferenc karikatúráival és nyelvi játékokkal dekorált kiállításbusz júniusban indult a Nógrád megyei Ludányhalásziból, s szerdán tért vissza a nógrádi megyeszékhelyre, ahol a Balassi Bálint Megyei Könyvtár elõtt több száz diák vehetett székely nyelvleckét, kódfejtéssel ismerhetett fel sms-verseket, gyakorolhatott nyelvtörõt, megpróbálhatta kiejteni a 65 szótagból álló leghosszabb magyar szót, s tekinthette meg a legelsõ írásos emlékeink reprodukcióját.

Debreczeni Boglárka, a Petõfi Irodalmi Múzeum munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: Az idén ünnepeljük a nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóját, ezért választották 2009-t a Magyar Nyelv Évének. A jubileumra szervezett mozgó kiállítást az oktatási tárca támogatta, s fontos szerepet szántak ezzel annak, hogy a régi szavakat megismerjük, s a modern nyelvet is bekapcsoljuk a kultúránkba. A Kazinczy-buszban éppen ezért a szleng is hangsúlyosan jelenik meg a különbözõ multimédiás bemutatókon.

A nyelvöltõ-járat eddig 15 ezer kilométert tett meg, legközelebb pénteken Nagykovácsiban, szombaton pedig a szlovákiai Füleken várja a látogatókat. A Petõfi Irodalmi Múzeum tavasszal erdélyi körútra indítja a Kazinczy-buszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!