Friss hírek

2009.12.21. 07:13

Megtalálták az Auschwitz-emlékhelyrõl ellopott " Arbeit macht frei"-táblát

<p>Megtalálták a lengyel rendõrök az Auschwitz-emlékhelyrõl a múlt pénteken ellopott, fémbõl készült kapufeliratot, az " Arbeit macht frei"-t (A munka szabaddá tesz). Ezt hétfõn közölte a lengyel rendõrség, amelynek bejelentése szerint öt embert vettek õrizetbe az ügyben.</p>

"Az õrizetbe vettek 20 és 39 év közötti férfiak. A fémfeliratot megtaláltuk egy házban, három darabra vágva."- közölte Dariusz Nowak, a krakkói rendõrség szóvivõje, de többet nem mondott. Az öt méteres fémfelirat ellopása hatalmas felzúdulást váltott ki világszerte. Politikai vezetõk, zsidó szervezetek és a Holokauszt túlélõi a meggyilkolt milliók emlékének meggyalázását látták az esetben.

A feltételezések szerint az "Arbeit macht frei" táblát a múlt pénteken hajnali fél négy és öt óra között szerelték le és vitték el az emlékhelyrõl a tolvajok. Egy létra segítségével egyszerûen lecsavarozták a bejárat fölül. Az Auschwitz múzeum 30 ezer eurós jutalmat ajánlott fel a nyomravezetõnek. A dél-lengyelországi Auschwitz, pontosabban annak társtábora, Birkenau volt a nácik legnagyobb halálgyára a második világháborúban.. Több mint 1,3 millió zsidót, cigányt és homoszexuálist gyilkoltak itt meg, köztük mintegy 430 ezer magyart is.

Pawel Sawicki, a múzeum szóvivõje köszönetét fejezte ki a rendõrségnek. Az AFP-nak adott interjújában azt mondta, hogy a felirat egy különleges, talán az egyik legfontosabb jelképe a múltnak, és a restaurátorok minden elkövetnek majd, hogy a három részre vágott feliratot rendbe hozzák, és eredeti állapotában helyezzék vissza. Az idõ sürgeti az Auschwitz múzeumot, mivel január 27-én lesz a haláltábor felszabadulásának 65-ik évfordulója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!