Friss hírek

2009.12.10. 14:48

Megkezdõdött az azbeszt-per Olaszországban

<p>Megkezdõdött a svájci Eternit elleni per Olaszországban csütörtökön. Az építõanyagokat gyártó céget hanyagsággal vádolják, mert a felperesek szerint az általuk használt azbeszt több mint kétezer ember haláláért felelõs.</p>

A cég volt tulajdonosa, Stephan Schmidheiny svájci milliárdos és a volt vezérigazgató, Jen-Louis de Cartier belga báró távollétében kezdõdött meg a per csütörtökön egy torinói bíróságon. Az ügyészség azzal vádolja õket, hogy felelõsségük van abban, hogy a munkabiztonsági szabályok áthágása vezetett több mint kétezer ember halálához, és több száz másik ember megbetegedéséhez.

Mintegy 700 ember alakított perközösséget az Eternit ellen indított eljárással összefüggésben, de az áldozatokat tömörítõ társaság szerint számuk elérheti késõbb a kétezret is. Az áldozatok - köztük a cég olaszországi gyárának alkalmazottai, valamint négy olasz település lakói - több száz millió eurós kártérítést akarnak kicsikarni a cégtõl, emellett, ha a bíróság bûnösnek találja a két fõrészvényest, akár három és 12 év közötti börtönbüntetést is kiszabhat rájuk.

Ez a legnagyobb per az építõiparban egykor gyakran használt, ám súlyosan rákkeltõ hatása miatt 1992-ben betiltott kék azbeszt hatásainak ügyében, amit Olaszországban valaha indítottak - írja közleményében az ügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!