Friss hírek

2009.12.21. 17:33

Megeszi az egyik Túró Rudi a másikat

<p>A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Sole-Mizo megszerezze a Danone Túró Rudi-üzletágát, amelyrõl októberben állapodott meg a két társaság - tudatta hétfõn közleményben a versenyhivatal. A versenyhivatali engedélyre azért volt szükség, mert az érintett vállalkozások éves nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot. A sok helyen gyártott, különféle nevû Túró Rudi-termékek piacán az összefonódás következtében nem valószínûsíthetõ számottevõ káros versenyhatás a GVH szerint.</p>

A Túró Rudik piaca nagy: több márkás termék és nagy üzletláncok úgynevezett saját márkás áruja kapható. Túró Rudit öt helyen gyártanak az országban. A Sole-Mizo Zrt. eddig viszonylag alacsony piaci részesedése a Danone-üzletág felvásárlásával hozzávetõleg megduplázódik, de a GVH azt állapította meg, hogy az összefonódással bõvült vállalkozás rendkívül erõs, költséges marketingkampánnyal kialakított márkát, a Pöttyös Túró Rudit birtokló harmadik céggel áll szemben. Ráadásul a piac forgalmának majdnem negyedét kitevõ kereskedelmi saját márkás termékek támasztotta versennyel is szembe kell néznie a Sole-Mizo-Danone-csoportnak - ismertette még a piaci helyzetet a GVH.

A kereskedelmi, saját márkás bérgyártásban ugyan nagy a Sole-Mizo részesedése, de az újonnan létrejövõ vállalkozás mégsem képes a verseny korlátozására, mert az áruházláncok szabadon szerzõdhetnek más vállalkozással, és a piacvezetõ Friesland szintén folytat bérgyártást, továbbá rendkívül egyszerû és nem drága Túró Rudi gyártásába fogni. Mindemellett a Túró Rudi-piacon a termelési kapacitás hozzávetõleg fel kihasználatlan - érvel a GVH az összefonódás engedélyezése mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!