Friss hírek

2009.12.04. 08:39

Meg akarták ölni a guineai puccsisták vezetõjét

<p>Könnyebben megsérült a guineai katonai junta vezetõje, miután egyik segédje rálõtt csütörtökön. A támadót elfogták, "súlyos büntetésre" számíthat.</p>

A nyugat-afrikai ország állami rádiója szerint Mussa Dadis Camara kapitány könnyebben sérült meg, miután rálõtt egyik segédje a Kundara katonai támaszponton. A szomszédos Szenegál ennek ellenére katonai mentõrepülõt küldött a puccsistáért, akinek állapotáról nem árultak el bõvebbet az AFP hírügynökségnek.

Camara szóvivõje sem közölt részleteket a junta elsõ emberének sérülésérõl. "Volt szárnysegédje, Tumba Diakite hadnagy megpróbálta megölni az államfõt, de hála Istennek az elnök jól van" - jelentette ki Idrissa Cherif. A kapitány állítólag nem utazott el a szenegáli géppel, jelenleg is a fõhadiszállásán tartózkodik katonai vezetõk társaságában, "hogy levonja a következtetéseket".

A szóvivõ szerint a merénylõt letartóztatták, és súlyos büntetésre számíthat. "Aki megtámadja az államfõt, a nemzet biztonságát támadja meg" - mondta Cherif. A fõváros, Conakry utcáin jelenleg is katonák járõröznek, szemtanúk szerint a hivataloktól a boltokig szinte minden zárva van.

Camara tavaly ragadta magához a hatalmat, miután Lansana Conte elnök hirtelen meghalt. A puccs tiltakozást váltott ki külföldön és Guineában egyaránt, de Camarának esze ágában sincs kiengedni a kezébõl az irányítást. Törekvésének szeptemberben adott nyomatékot, miután bejelentette, hogy indulni kíván a választásokon. A felháborodott ellenzõk Conakry stadionjában gyûltek össze, ám a hadsereg a tömegbe lõtt. A junta közlése szerint 56-an haltak meg, és csaknem ezren megsebesültek a vérontásban. A Human Righst Watch jogvédõ szervezet azonban 157, míg az ENSZ szerint 150 ember életét követelte a mészárlás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!