Friss hírek

2009.12.04. 14:04

Marokkóba vitték a meglõtt guineai juntavezetõt

<p>Marokkóba szállították Mussa Dadis Camara kapitányt, akire tegnap rálõtt a testõrségének vezetõje - adta hírül az AFP. A hivatalos guineai források eddig azt jelentették, hogy a tavalyi puccs vezetõje csak könnyebb sérüléseket szenvedett.</p>

A kapitányért a Guineával szomszédos Szenegál küldött katonai repülõt tegnap, de a korábbi híradások szerint nem volt szüksége rá, mert csak könyebben sebesítette meg a lövés. A legfrissebb hírek szerint azonban pénteken Marokkóba vitték a puccsistát, aki szûk egy éve ragadta magához a hatalmat Lansana Conte elnök halálát követõen. Mussa Dadis Camara kapitány állapotáról semmit sem tudni. A helyzet komolyságát jelezheti az is, hogy Camara nem hagyta el országát, mióta átvette a nyugat-afrikai ország vezetését. Az AP szerint a fején sebesült meg, de ezt a guineai katonai vezetõk cáfolták.

Camarát testõrségének volt vezetõje, Abubakar "Tumba" Diakite hadnagy lõtte le, akit állítólag elfogtak, de sorsáról egyelõre nem érkezett hír. Egyes feltételezések szerint ellen-puccskísérlet zajlott le az országban. Az utcákon katonai ellenõrzõ pontokat állítottak fel, a fõváros teljesen elnéptelenedett a helyszíni beszámolók szerint. Guineában szeptember óta különösen feszült a helyzet, miután Camara bejelentette, hogy indulni kíván a januári elnökválasztáson. A döntés ellen az ellenzék tüntetni kezdett, ám az egyik demonstráción a katonák a tömegbe lõttek az ENSZ szerint legalább 150 ember halálát okozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!