Friss hírek

2009.12.04. 17:24

Magas vérnyomás - a túlsúly komoly kockázati tényezõ

<p>Az 50 és 60 év közötti, menopauzába kerülõ vagy az elõtt álló nõk körében legalább 10 százalékkal több a magas vérnyomásban szenvedõk száma, mint a hasonló korú férfiak körében - mondta el a Független Hírügynökségnek Kiss István fõorvos, a Magyar Hypertonia Társaság szerdán kezdõdött és vasárnapig tartó XVI. Kongresszusának társelnöke.</p>

A magas vérnyomás jelenleg minden harmadik embert érinti Magyarországon. Bár elõször önmagában nem okoz panaszokat, a stroke 80 százalékának, és a koszorúér-betegség legalább felének háttérben ez áll. A szakember szerint a korábbi elképzelésekkel ellentétben az 50 feletti nõk panaszait okozó magas vérnyomásnak nem pusztán hormonális oka van. A hipertónia kialakulásában számos más tényezõ, így a testsúly is szerepet játszik. Sõt, az érintett nõk körében sokkal nagyobb arányú az elhízás, mint a magas vérnyomásban szenvedõ férfiak esetében - mondta Kiss István. A fõorvos hozzátette ugyanakkor, hogy a nõk jóval nagyobb sikerrel küzdenek meg mindezzel. Az a nõ, akiben tudatosul, hogy milyen jelentõs szív- és érrendszeri kockázatokkal jár a túlsúly, sokkal többet tesz azért, hogy lefogyjon, és elkerülje a szövõdményeket.

A szakember elmondta, az elhízás mellett a túlzott sófogyasztás is kockázati tényezõnek számít, amely ellen tenni kell. Portugáliában például kormányrendelet írja elõ, hogy mennyi sót tartalmazhat a kenyér, sõt médiakampány indult annak érdekében, hogy kevesebbet sózzanak az emberek. A kezdeményezés meg is hozta a várt eredményt, a vizsgálatok szerint az akcióban résztvevõknek csökkent a vérnyomásuk. Portugál mintára a Magyar Hipertónia Társaság is szeretne összefogni a társaszervezetekkel annak érdekében, hogy visszaszoruljon Magyarországon a sófogyasztás. Jelenleg ugyanis Európa egyik legnagyobb fogyasztójának számítunk, annak minden káros következményével együtt - hangsúlyozta Kiss István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!