Friss hírek

2009.12.08. 13:03

LMP - Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a cégtörvény módosítása miatt

<p>Alkotmánybíróság elõtt támadja meg a Lehet Más a Politika (LMP) a cégtörvénynek azt a novemberben elfogadott módosítását, mely szerint a jövõben csak kivételes esetekben lehet megismerni a cégek tulajdonosainak, képviselõinek, illetve felügyelõbizottsági tagjainak lakcímét - olvasható a párt keddi közleményében.</p>

Az LMP azt nehezményezi, hogy a sajtó a közpénzekkel, közvagyonnal és közszereplõkkel kapcsolatba kerülõ cégek esetében az eddigieknél is nehezebben tudja majd a nyilvánosság elé tárni a gyanús összefonódásokat. A párt alkotmányosan aggályosnak tartja, hogy a módosított cégtörvény ezekben az esetekben is lehetetlenné teszi az egyes szereplõk beazonosítását.

"Az új szabályozással a parlament az állami és önkormányzati mutyikban érintett személyeknek dobott mentõövet" - írja az LMP. A párt szerint a kormány ezzel a tényfeltáró újságírást korlátozza és hiteltelenné teszi anti-korrupciós törekvéseit.

Az LMP azt szeretné elérni, hogy állami és önkormányzati vezetõknek, valamint a köztulajdonban álló cégek vezetõ tisztségviselõinek üzleti kapcsolatrendszere után bárki szabadon, névre keresve kutakodhasson a cégnyilvántartásban. A párt szerint csak akkor lehet hatékonyan visszaszorítani a politikai korrupciót, ha a közjavak felett rendelkezõ személyek céghálója átlátható lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!