Friss hírek

2009.12.07. 10:19

KLÍMA - Koppenhága - a világ 56 újságjának közös vezércikke - magyar lap nincs közöttük

<p>Közös vezércikket jelentetett meg hétfõn a világ 45 országának 56 újságja. Az írás felhívja a figyelmet, hogy ha a koppenhágai ENSZ-klímavilágértekezlet nem hoz határozott döntéseket, annak katasztrófa lesz a következménye. Magyar lap nem vett részt az akcióban.</p>

Az 56 újság közül sok ahhoz a szokatlan eszközhöz folyamodott, hogy a vezércikket a címlapján közölte. A közös cikk 20 nyelven jelent meg, egyebek között kínaiul, oroszul és arabul, azonos színes logó alatt.

Az akciót a brit Guardian címû napilap szervezte. Európából 17 ország 20 lapja vesz részt benne. Magyar napilap nincsen közöttük.. A fõbb címek Európából a francia Le Monde és a Libération, a német Süddeutsche Zeitung, az osztrák Der Standard, a spanyol El Pais, az olasz La Reppublica, az orosz Novaja Gazeta, a török Hürriyet. Az egykori szocialista országok lapjai közül csatlakozott az akcióhoz a lengyel Gazeta Wyborcza, Szlovéniából a Delo és a Vecer.

Ázsiából 13 ország 16 napilapja, köztük két kínai újság közölte a cikket. Afrikában 8 ország 11 napilapjában jelent meg az írás. Észak-, Közép- és Dél-Amerikában 7 ország 9 lapja szállt be az akcióba. Az Egyesült Államokból egyetlen angol nyelvû napilap van köztük, a Miami Herald.

A cikk egyebek között kiemeli: a koppenhágai klíma-világértekezleten meg kellene állapodni, hogy a felmelegedés nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot az iparosítás kezdete óta számolva. (Ebbõl már csaknem 1 fok melegedés végbement.) De azok alapján a vállalások alapján, amiket eddig tettek az országok a felmelegedés 3,5 Celsius fokos lesz, ami már katasztrofális következményekkel jár - húzza alá a közös vezércikk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!