Friss hírek

2009.12.08. 14:18

KLÍMA - 150 év meteorológiai adatai bizonyítják a melegedést

<p>A brit meteorológiai intézet kedden több millió mérési adatot tett közzé az elmúlt 150 évbõl a világ minden tájáról, amelyek bizonyítják, hogy lényegesen emelkedtek a földfelszíni hõmérsékletek. A számok szerint a felmelegedés különösen meglódult a 70-es évek óta.</p>

Az adatok nyilvánosságra hozása valószínûleg nem véletlen. De talán nem annyira a Koppenhágában hétfõn megnyílt klíma-világértekezlet lehetett a fõ ok. Sokkal inkább az a botrány, amely egy brit klímakutató-intézetbõl kilopott emailek körül robbant ki, miután az elektronikus levelek megkérdõjelezik az éghajlat melegedésérõl szóló tudományos kijelentéseket.

A brit meteorológiai intézet a világ 5 ezer meteorológiai mérõállomása közül 1.500-nak a 150 éves adatait tette hozzáférhetõvé. Ezek a mérési eredmények az úgy nevezett HadCRUT adatbázishoz tartoznak, azt használja az ENSZ klímaváltozási kormányközi szakértõi munkacsoportja is.

Az adatokat kommentálva Peter Scott, a brit meteorológiai intézet klímatudósa aláhúzta, hogy "a globális átlaghõmérsékletek az elmúlt száz év folyamán emelkedtek, és különösen gyorsan nõttek az 1970-es évek óta".

A 70-es évek közepe óta a szárazföldek felszíni átlaghõmérséklete évtizedenként 0,15 Celsius fokkal emelkedett, derül ki az adatokból.

A brit meteorológiai intézet a világ havi átlaghõmérsékleteinek kiszámításában szorosan együttmûködik az amerikai Goddard Ûrkutatási Intézettel (amely a NASA amerikai ûrkutatási hivatal alá tartozik) és az amerikai Országos Klíma-adatközponttal, amely a világ legnagyobb meteorológiai adatbázisa.

Ugyanebben az együttmûködésben részt vesz a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató-intézete, amelyben a közelmúltból olyan emaileket loptak ki, és tettek közzé, amelyek megkérdõjelezik az általános felmelegedés tudományos megalapozottságát.

Hackerek behatoltak az intézet számítógépes hálózatába, és több ezer olyan emailt tettek fel az internetre, amelyek azt sugallták, hogy a klíma melegedését alátámasztó tudományos adatok kozmetikázva vannak.

A mailek különösen az Egyesült Államokban vertek fel nagy port, ahol amúgy is erõs a klímaváltozással kapcsolatos kételkedés.

A kilopott emailek szerzõi között van a brit kutatóintézet vezetõje, Phil Jones professzor is, aki ez után lemondott. Kijelentette, hogy a levelei ki voltak ragadva az összefüggésbõl.

Miközben a brit meteorológiai intézet Londonban közzétette a 150 év mérési adatait, Koppenhágában a Meteorológiai Világszervezet (WMO) fõtitkára bejelentette, hogy a 2000-2009-es évtized nagy valószínûséggel a legmelegebb 1850 óta.

A 21. század elsõ évtizede az eddigiek alapján melegebb volt, mint a 90-es évek voltak, és azok is melegebbek voltak a 80-as éveknél, mondta a WMO fõtitkára, Michel Jarraud az ENSZ klíma-világkonferenciája alatt egy sajtóértekezleten.

A 2009-es év valószínûleg az ötödik legmelegebb év 1850 óta, tette hozzá a WMO vezetõje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!