Friss hírek

2009.12.11. 13:38

Kirúgták a moszkvai börtönökért felelõs állami vezetõt

<p>A Kreml menesztette állásából a moszkvai fegyintézetek legfõbb állami tisztviselõjét - jelentette be pénteken az oroszországi börtönök vezetõje. A döntés elõzménye, hogy a múlt hónapban meghalt a cellájában egy ügyvéd, aki többször is panaszkodott a börtönbeli körülmények miatt, és akinek nem adták meg a szükséges orvosi ellátást a fegyintézetben.</p>

Alexander Reimer, az Oroszországi Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) vezetõje az Echo moszkvai rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a fõvárosi börtönök vezetõjét, Vladimir Davydovot "a december-4.-i elnöki rendelet alapján felmentették tisztségébõl". A tisztviselõt azután menesztették, hogy novemberben meghalt a cellájában egy 37 éves ügyvéd.

Az áldozat, Sergei Magnitsky halálának ügyében vizsgálatot indítottak. A férfi a Hermitage Capital Management befektetési vállalat ügyvédje volt. Több mint egy éve tartották fogva börtönben, ahol saját ügyének tárgyalására várt. Cége, Oroszország egykor legnagyobb befektetési alapja ugyanis adócsalási ügybe keveredett az utóbbi években - ami ismét felerõsítette azokat a vitákat, hogy miképp kellene bánni a külföldi befektetõkkel Oroszországban.

Az ügyvéd moszkvai börtönében többször is panaszkodott az elégtelen higiéniás körülményekre. Ráadásul a férfi a kért orvosi segítséghez sem jutott hozzá. Halála felháborodást váltott ki emberi jogi aktivistákból, akik szerint elfogadhatatlan a túlzsúfolt börtönökben fogva tartott fehérgalléros bûnözõkkel szemben gyakorolt bánásmód.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!